VECKA 18
Måndag
29
April
BT-annons
2010-05-26
photo


Sälj oljan blankt!
Analytiker rekommenderar fortfarande köp av oljan. I dagen analys förklarar vi varför analytiker oftast är positiva samt konstaterar att trenden i oljan är fallande och därmed gäller sälj.

 

Råolja
En del råvaruanalytiker tror fortfarande på högre priser av råoljan. Nu när priset backat upprepas köprekommendationerna i media, men att köpa oljan i dag är mot alla odds eftersom den tekniska trenden skiftat till fallande.

I veckografen nedan kan vi se ett trendlinjebrott samt en ny lägre botten. Rent statatistiskt är det då högre sannolikhet för ytterligare en lägre lägsta än en ny topp. Ändå är "experterna" positiva. För att inte lockas med i deras köpsång gäller att förstå varför de är positiva.

En analytiker är anställd för att sälja företagets produkter, de hjälper mäklaren med argument för köp eller sälj. Det som säljer bäst hos allmänheten är köpråd, när något skall köpas. En säljrekommendation av t ex. olja eller vete, ger inte lika stor volym som en köprekommendation, eftersom majoriteten inte är bekväm med att spekulera i nedgång. Analytikern tjänar inte pengar på att ha rätt, det är publicitet och volymer de är ute efter.

Vidare används ofta fundamentala argument för köprekommendationen. Detta är också ett försäljningsknep; för allmänheten lär knappast vara så intresserade av att köpa eller sälja pga. av ett teknisk trendlinjebrott där man på förhand vet att man bara har rätt 5 gånger av 10.

Vad majoriteten av alla investerare gör är helt fel, eftersom 9 av 10 förlorar på sina börsspekulationer (läs mer här!). Tilläggas kan också att analytikern ingår i förlorargruppen, eftersom han i annat fall skulle sitta på bankens hedgefondavdelning och där kontrollera en egen fond.

Att följa de tekniska trenderna borde ligga i de flestas intresse. Men kanske detta är för enkelt för att majoritetens skall bli intresserad?

 

Råolja. Dagsgraf med trendlinjeanalys

Veckograf
Veckografen ovan säger mycket mer än dagens fundamentala bild av oljan. Det visar vad världens köpare och säljare gör och inte vad de borde göra. Ett trendlinjebrott innebär att dagens rekyl ned är kraftigare än tidigare och en ny lägre botten bekräftar den tekniska trenden som negativ.

Få stöd inunder gör att vi kan sikta på $50 som mål för dagens pris. Men som trendföljare och tekniska handlare är vi inte så intresserade av att förutspå något. Passeras tidigare topp får vi lov att byta sida. Det skulle dock krävas noteringar över $88 i dagens läge (en lägre rekyltopp skulle dock ge oss en ny nivå).

 


Råolja . Dagsgraf med BT-kanalen

BT-kanalen
När vi tillslut applicerar vår handelsmodell BT-kanalen klarnar bilden ytterligare: säljarna verkar desperata och de har sålt aggressivt under maj.

Det innebär att trenden är väl värd att följa och enligt vår handelsmodell säljer vi då blankt vid en eventuell rekyl upp till det korta medelvärdet på 18 perioder. Det visar vad som tidigare varit en normal rekylnivå i dagsgrafen.

Noteringar långt under det lägre bandet i trendkanalen är tydligt tecken på att någon eller några säljer till priser som ligger långt bort från det normala, nivåer som bara uppnås i extrema fall. En liten rekyl upp skulle ge denna grupp chansen att sälja till ett lite bättre pris och det är högst troligt att de tar den.

Rekommendation: sälj och sälj blankt på rekyl.

Teknisk handel
Den tekniske handlaren som följer trender har två möjligheter för entré: utbrott eller rekyl. I tidigare analys (läs här!) tog vi upp första läget, utbrott. Då det denna gång ledde till ett trendskifte, kommer nästa tekniska läge vid rekyl.

 

 

 

Professor Larssons experkommentar:

Och till Angela Merkel och övriga tyska finansexperter vill vi bara meddela att om man gnider in sig i oljan först, så blir det ju inte fråga om någon naken blankning!

 

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa Sista Sid 1 av 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
 
 
 
 
 
 
 
Annons