VECKA 16
Torsdag
18
April
BT-annons
2010-11-01
photo


Silverbull
Råvarukrönika fån WM-update: Läs sanningen bakom silverrubrikerna!

 

Allmänheten och media börjar nu få upp ögonen för att silverpriset kan ha manipulerats de senaste åren. Medan guldet skenat i höjden har silvermarknaden stått stilla och först på senare tid tagit fart upp.

JP Morgan har en kort, blankad, position som uppskattas till 30 000 kontrakt (enligt National Inflation Association). Det motsvarar över 30 procent av alla öppna COMEX kontrakt i silver, eller 150 miljoner ounces silver. Denna position kan härledas till Bear Stearns och dess kollaps. Om de då hade tvingats återköpa, ta smällen, hade det förmodligen lett till valutakris och minskat förtorende för den nordamerikanska dollarn. Istället för att ta tag i problemet, sköt man det på framtiden och JP Morgan, uppbackad av FED, tog över risken.

Den senaste månaden har silverpriset skjutit upp i höjden som en champagnekork; ju fler som får nys om denna korta position, desto fler vill vara med och profitera på en eventuell ”short squeeze”, ett blankningsrally.

Hur länge JP Morgan klarar
av att trampa vatten, eller hur långt silverpriset kan nå, är svårt att spekulera i. Man skall dock inte utesluta ett återtest av bröderna Hunts topp från 1980 vid $40, vilket innebär att med dagens pris runt $25, har resan bara börjat.

Guldet har redan nått all-time-high, så silvret ligger på efterkälken. Det är dock inte bara att gå och hämta pengarna, då motparten stöttas upp av FED; resan upp kommer förmodligen inte att gå som på räls, utan med tvära kast.

Situationen kan liknas med den då George Soros på 90-talet hjälpte valutamarknaden att hitta rätt värderinger efter flera år av manipulation. Då gick det visserligen fort, men det tog tid innan det började röra på sig.

Det enda säkra kortet är att liksom på 90-talet, kommer spekulanter att få bära hundhuvudet i media.

Om JP Morgan kontrollerade en silvergruva och således kunde bryta silver för leverans, skulle situationen vara annorlunda. Det handlar då om en producent som sålt framtida produktion. Nu har man på sin höjd några silverpokaler för leverans.

De fundamentala siffrorna talar inte direkt för ett lägre pris; 95 procent av det silver som historiskt producerats är förbrukat, lagren har på 70 år minskat från 10 miljardet ounces till 1 miljard ounces i dag. Vidare värderas världens guldlager 112 gånger högre än silver, trots att de båda håller samma monetära kvalifikationer.

Silver är alltså riktigt billigt i dag men trots detta har centralbanker lagt all sin köpkraft på guld. Och för blankarna är det tur, då efterfrågan på nästan 730 miljoner ounces redan överstiger produktionen på cirka 710 miljoner ounces.

Samtidigt kommer rapporter att Kina kan tänkas komma att öka guldreserverna för göra yuan till en internationell valuta. Reserverna i USA uppges vara 8 133 ton, medan Kina bara har dryga 1 000 ton. Som världens största guldproducent, kunde Kina ”bara” vaska fram 314 ton förra året.

Om silverlagren då värderas 112 gånger lägre än guld, finns möjligheten att de ser sig om efter alternativ.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons