VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2016-03-14
photo


2016 – råvarornas år?
Något håller på att hända bland råvaror som börjar bottna och ta sig upp i stigande trender medan dollarn tappar.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den gångna veckan var det  åter EBC-chefen Mario Draghi som stod i ramljuset och som vanligt bjöd han på extrem volatilitet och oroliga svängningar i de flesta marknader. Mr. Draghi är snäppet värre än Ms. Yellen på FED: alltid är det något som överraskar och orsakar tvära kast.

Draghi sänkte styrräntan till 0 och ökade obligationsköp, nu även företagsobligationer. Rätt eller fel, hur marknaden för bör reagera är något ekonomer och analytiker kan fundera på – de som inte har pengar i marknaden och har råd att ha fel.

Det typiska mönstret den senaste tiden när Draghi håller låda är först en kraftig reaktion som dock efter några dagar helt tappar momentum varpå kursen tvärvänder år motsatt håll. Vi har då torsdagens öppningskurser som referensnivå, där det hela startade före räntesänkningen. Euron steg sedan, dollarn tappade och guldet föll tillbaka. Om euron faller under torsdagens lägstanoteringar kan det ses som mycket negativt och en ny högre topp i guld är, så klart, positivt.

Om vi får dessa vändningar även denna gång återstår att se men man bör vara beredd på att första reaktionen inte alltid är den rätta.

En svagare dollar har fått fart på råvarorna. Det har inte sett så positivt ut för råvaror på flera år, rent tekniskt. Nästan allt vänder nu upp från långa och fina bottenformationer och bekräftar trenderna som stigande. Men vi är inte riktigt där ännu där alla råvaror trendar upp.

Ledande är guld, men silver och koppar är också med upp liksom palladium och platina. Den senaste statistiken från CFTC visar att hedgefonder och större spekulanter är direkt galna i guld. De innehar nu en rekordstor netto lång position. Det är dock inte positionens storlek som är mest intressant utan att antalet öppna terminskontrakt gått genom taket och nu är rekordhögt.

Det säger oss att rekordmånga är involverade i guld, varför det bör finnas mycket mer i den stigande trenden, men det hindrar inte att vi kan få djupa rekyler ned. Efter en rekordstark uppgång kan efterföljande rekyl ned likaledes bli kraftig.

Och efter en rekordrörelse ned i oljepriset, kan vi även där komma att få en stark motreaktion dvs. uppgång. Det var inte länge sedan oljan noterades över $100, sedan fick vi se ett ras till $26. Om priset skall återhämta 50 procent av tidigare nedgång, vilket brukar vara vanligt, innebär det att oljan har potential att stiga till $63.
 
Trendföljare bör inte längre ligga kort då, vi har en högre topp, nu gäller istället köp, även om mötet den 20 mars mellan de större oljeproducenterna inte blir av. Iran visar litet intresse av att delta i en kartell och med ett stigande pris blir det mindre viktigt att prata ihop sig.

Förra veckans trejd blev olja, eftersom sättuppen ger en mycket bra risk/reward-kvot. Med ett mål på $50-$63 går det bra att hoppa på affären även till dagens pris, läs mer här om nivåer och produktrekommendation!

Det är inte bara metaller och energi som stiger, spannmål har gjort en tvär vändning. Sojabönor som var så intressant för blankning vid utbrott ned blir nu lika intressant om vi får en högre topp, då gäller köp och starkt köp.

Köp gäller också i vete och majs vid högre toppar. Vetepriset steg kraftigt under veckan som gick, den kraftigaste ökningen på tre månader. Det kan vara början på en ny stigande trend. Uppgången förklaras med torka i USA, där man också på andra håll brottas med för mycker regn.

Men det är inte väder och vind som är mest intressant i vete just nu, utan att hedgefonder och större spekulanter ligger på en enormt stor netto kort position, de har  allstå spekulerat i nedgång. Eftersom de som grupp har en tendens att följa trenden, är ett utbrott upp mot en högre topp enormt positivt.

För tvingas de återköpa denna enorma position kan vetepriset komma att explodera. Det har hänt förr och det kommer att hända igen. När större spekulanter hamnar på fel sida leder det till enorm volatilitet. Detta trejdar vi med vår strategi för utbrott, vilken är så enkel som: ”köp om priset passerar tidigare topp!”

 

 

 

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons