VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2014-02-24
photo


Råvaruboom på gång
US Department of Agriculture tror på lägre spannmålspriser men det är inte vad de professionella i Chicago positionerar sig för.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

 

Spannmålspriserna har börjat ticka högre och därmed, till slut, följt med köttpriserna upp. I tidigare krönikor har vi berört att oroligheter i Argentina bidragit till att sätta fart på kötterminerna i Chicago men att de korrelerade spannmålspriserna inte följt med upp. Medan köttpriserna noteras vid nya alla tiders toppnoteringar har majs, vete och sojabönor långt kvar tills tidigare toppar passeras. Men det finns goda möjligheter för nya rekordnoteringar redan i år; nu är det nämligen upplagt för rally i spannmål.

Det som får oss så positivt inställda är delvis förra veckans rapport från US Department of Agriculture, där det förutspås lägre priser för majs och sojabönor efter rekordskördar. Priset på majs har dock redan fallit från $8.50 till $4.10 per bushel och sojabönor har dykt från nästan $18 till $12 som lägst. Möjligen har marknaden redan prisat in rekordskördar.

De extrema köttpriserna kanske är en signal om att något inte riktigt står rätt till i Argentina och att handlare i sojabönor och majs bör rikta blickarna mot vad som händer där, istället för på hemmaplan. Även om priserna sätts i dollar påverkas de av utbud och efterfrågan i hela världen, inte bara av vad som sker på den amerikanska marknaden. Därför blir en fundamental analys av råvaror så komplex och ohanterlig.

Bästa sättet att närma sig råvaror på är nog därför att titta på vad "de som kan" gör, de professionella aktörerna, hålla ett öga på trenden och sedan följa den.

Råvaror som majs, sojabönor, vete, socker, kaffe, bomull och kakao är inget man köper och behåller för att vänta på bättre tider, likt en aktie. Köparen måste betala för både lager, försäkringar och räntor. Kostnaden för detta varierar men bakas in i priset av säljaren. Om man dessutom planerar att investera i råvaror genom en andrahandsprodukt där man betalar för hävstången kommer det bli mycket svårt att lyckas med råvaror.

Råvaror är perfekta för kortsiktig handel där man följer tillfälliga trender upp och ned orsakade av en naturlig obalans mellan tillgång och efterfrågan. Volatiliteten sägs av många vara enorm men den är faktiskt väldigt liten om man jämför med aktier. Råvarornas svängningar är relaterade till de derivat de handlas med – man zoomar in i en våg för att få en enorm rörelse.

Att US Department of Agriculture spår lägre priset ser vi alltså som positivt. De får inte betalt för att ha många rätt och har ett uselt track record. Vad som skulle vara mer intressant att veta är hur personerna bakom rapporterna själva spekulerar eller snarare vad de säger till priviligierade vänner och bekanta. Det som lämnas ut till media och allmänheten är inte ett bra beslutsunderlag.

Ytterligare en positiv sak är att hedgefonder och större spekulanter köpt stort i både majs och sojabönor. I sojabönor har de nu en extremt stor nettolång position samtidigt som priset bryter upp över tidigare toppar, vilket vi tagit upp i tidigare analyser och då även skrivit om köpsignaler.

I november förra året låg hedgefonder med en mycket stort netto kort/short position i majs. Denna återköptes helt under en period när priset rörde sig sidledes i en bottenformation. Spekulanterna är på väg att gå nettolång i majs samtidigt som vi nu har ett mönster av högre högsta och en högre lägsta i priset dvs. en stigande dagstrend. I tidigare analys har vi tagit upp en köpsignal på utbrottet och att nu gäller "köp svaghet" dvs. köp rekyler.

Så vad vi har i majs och sojabönor är tekniska trender, som vänt till stigande samtidigt som hedgefonder och större spekulanter köpt tungt och US Department of Agriculture spår lägre priser baserat på fundamentala data i USA. 

Vi väljer att ta rygg på trenden och större spekulanter, alltså inte US Department of Agriculture.

Större spekulanter har växt sig stora på ett bra track record, US Department of Agriculture har inte mycket att tjäna på att ge ut en korrekt och träffsäker analys (kanske de som i filmen Trading Places (sv. Ombytta roller), tjänar mer på att under bordet ge god service till de större spekulanterna som har råd att betala för bra information).

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons