VECKA 17
Onsdag
24
April
BT-annons
2014-02-10
photo


Avgörande vecka
Aktiemarknaden står inför ett avgörande denna vecka. Större spekulanter säljer kaffe och köper guld och köttprodukter.

S&P 500, Dow Jones och Nasdaq 100 avslutade förra veckan med starka uppgångar. Efter en negativ inledning på året har köparna för första gången vaknat till liv. Denna rörelse kan komma att bli direkt avgörande för trenden de närmsta månaderna. Får vi nya högre toppat är allt frid och fröjd igen, då är den senaste tidens bull-marknad åter bekräftad som intakt.

Men skulle indexen vända ned från misslyckade försök att nå nya, högre toppar, är det tekniskt negativt. Det visar då att köparna inte är lika starka som tidigare och följs det dessutom av en lägre lägstanotering, har säljarna vunnit kampen om trenden. Vid en lägre lägsta efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp gäller inte bara exit på köpta positioner, det är även hög tid att börja sälja blankt för att tjäna på den nya fallande trenden.

I guldrelaterat har vi en längre tid haft en fallande trend men säljarnas kraft har mattats av, då de misslyckats med att ta guldpriset ned mot en lägre lägsta de senaste månaderna. Istället har vi en högre högsta, eller i varje fall ett litet försök till att bryta upp från en bottenformation.

Fredagens statistik från CFTC visar att hedgefonder och större spekulanter köper guld i en tydlig trend, som pågått sedan början av december förra året. Senaste ökningen var med hela 17 319 options- och terminskontrakt, till en total nettolång position på 60 672 kontrakt – en betydande ökning således.

I silver såg vi dock stora utförsäljningar bland större spekulanter. Deras nettolånga position minskade med 5830 kontrakt till 1492 och därmed har de nästan en negativ position dvs. net short/kort.

Både guld och silver konsoliderar i intressanta formationer som kan trejdas med köp eller blankning, vilket vi gått igenom i våra tidigare morgonmöten.

Även dollarindexet konsoliderar inom en tajt handelsräjong. Vid en högre högstanotering gäller starkt köp. Den nordamerikanska dollarn har annars gått lite olika vägar det senaste halvåret. Mot det brittiska pundet är dollarn svag men om man jämför med loonie, den kanadensiska dollarn, är den urstark; något som skapar en supertrend i valutakorset GBP/CAD, se veckograf här!

Statistiken från CFTC visade även att större aktörer fortsatt att köpa köttprodukter som lean hogs, live cattle och feeder cattle. Siffror som bara bekräftar de enormt starka pristrenderna i terminerna (i kontrakt med leverans om sex månader eller mer).

I kaffe har vi något mycket intressant just nu. Priset på kaffe har rusat men professionella spekulanter säljer rallyt. Statistiken visade att de sålde 3278 kontrakt och har därmed en total nettokort position på -15 668 kontrakt. Det är alltså upplagt för en fortsatt hög volatilitet och snabba svängningar.

En bekräftelse på trenden ser vi i naturgas som fortsätter att klättra upp i takt med en stabilt fallande Fahrenheittrend. Kallare väder än normalt i USA har ökat den kortsiktiga efterfrågan på naturgas och lett till ett rally i priset.

De mest intressanta marknaderna att trejda denna vecka är guld och silver men även koppar, eftersom vi där kan komma att få utbrott från tajta konsolideringar.

Missa inte utbrotten, följ oss på Twitter där vi varje dag följer upp texterna på Börstjänaren med grafer men också lägger ut intressanta sättuper att trejda.

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons