VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2014-02-17
photo


Heta aktier och ädelmetaller
Dow Jones och S&P 500 är inte med Nasdaq 100 till en högre topp vilket skapar en negativ divergens och guldet stiger tills det vänder.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Under veckan som gick såg vi ett mycket starkt rally i guld och silver men också i aktiemarknaden. Det var småbolag och Nasdaq 100 som tog täten. Att mindre aktier leder uppgången är ett negativt tecken, något som varnar för en topp, då slutet av en bull-marknad brukar ledas av small cap-bolag. Men det är inte en signal stark nog att motivera exit på köpta positioner eller  blankning, eftersom aktieindexen noteras vid fleraårshögsta i områden fria från närliggande starka motstånd. Mest troligt är att det fortsätter upp en bit till.

Divergensen mot Dow Jones, som ännu inte nått en högre topp är bara en bit i ett stort pussel, först när vi har fler bitar på plats kan vi sluta köpa för att istället fokusera på blankning. Sista pusselbiten brukar vara en teknisk bekräftelse på att dagstrenden skiftat till negativ.

Ytterligare ett negativt tecken är att aktier som Twitter, Apple, och Amazon trendar, rör sig ned. Facebook, Google och Netflix noteras dock på extremt höga nivåer i trender med bubbelvarning på. Men det går inte att sälja dessa blankt bara för att de gått upp mycket på kort tid. Först när det vänder ned är det dags att tajma en blankning. För även om dagens nivåer är extremt höga kan det finns mycket kvar i uppgången före nästa sättning.

Twitter, Apple och Amazon är exempel på hur det bör se ut när vi går kort och blankar. Med oss vill vi då också ha lägre lägsta i de större aktieindexen, vilket vi inte har i dag.

Varför stiger guld? Hur högt kommer guldpriset att nå?

För att tjäna på den nya stigande guldtrenden gör man bäst i att inte fundera på dessa frågor. För ju mer man klurar på saken desto svårare blir det, man inser att det inte finns ett svar, för det finns ingen som regelbundet kan förutspå framtiden och därmed kan vi inte veta när och varifrån guldet kommer att vända ned.

Under vissa perioder finns det visserligen guruer som lyckas få rätt men att som investerare pricka rätt guru i rätt tid är nog svårare än att gissa själv; först i efterhand blir det så uppenbart hur man skulle ha spelat sina kort. Betydligt enklare är det att istället följa trenden och lämna prognostiserandet till andra.

Om guldtrenden skiftar till fallande byter vi fot och säljer istället blankt för att tjäna på ett fallande pris. Skulle vi få många skiften på kort tid, är det inte säkert att vi hinner göra vinst i alla affärer. Men ibland pågår en trend under en längre tid och det är då trendföljande modeller går bra.

Det ökade intresset för guld och silver som vi såg förra veckan betyder fler som kommer att hamna på fel sida i nästa trend. Det finns en säljare för varje nytt kontrakt som köps och därmed potential för en fortsättning av trenden så länge som intresset ökar - återköp från tidigare säljare som köper med förlust brukar ge extra kraft åt en trend.

Just nu ser det ut som om guldpriset fortsätter upp men det enda som krävs för att det skall se ut som om guldet kommer att nå $1000, är en lägre lägsta.

Stöden i silver och guld är mycket svaga under fjolårets bottnar, så svaga att vi kommer vara aggressiva blankare om säljarna tar över.

Vänder det nu ned är gruppen säljare mycket större än den var för bara några veckor sedan. För nu har utbrotten upp och de nya trenderna lockat in fler köpare, köpare som kan komma att bli säljare av köpta positioner vid lägre lägsta.

Guldet stiger för att det gör det och det kommer att stiga tills det vänder.

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons