VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2014-03-03
photo


Krisen sätter fart på råvarorna
Ryska styrkor har tagit kontrollen i Krim, vilket satt fart på guld, olja och spannmålspriserna.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

The worst evils which mankind has ever had to endure were inflicted by bad governments.
Ludwig von Mises

Många investerare, kanske
de flesta, söker nu svar på hur börsen kommer att reagera på ökade oroligheter i Ukraina. För den som regelbundet läser Börstjänaren kommer det nog inte som en överraskning att den frågan är inte något som vi funderar så mycket på. Vi är tekniska trendföljare, inte några spågubbar. Det innebär att om vi får en negativ reaktion, kommer vi att sälja blankt efter de regler vi satt upp, när nedgången blivit så kraftig att trenden kan definieras som fallande.

Fortsätter kursen upp är vi istället med som köpare utan att fundera så mycket på om det är rätt eller fel. För oss är det alltid rätt med en högre högsta; det är en bekräftelse på att trenden stiger och då bör man köpa tills den dagens då vi får en lägre lägsta. Och i de amerikanska börserna faller Nasdaq 100 och S&P 500 från högre högsta. Det är långt kvar tills vi får lägre bottnar och därmed är det tekniska läget rekyl ned mot trend, vilket innebär köpläge för trendföljare.

Denna dipp är alltså köpvärd även om läget i Ukraina förvärrats under helgen. Vi trejdar inte fundamental data, macronyheter, det är inte vår stil. Vår stil är som sagt toppar och bottnar utefter ett tekniskt system som visat sig fungera bra även i kristider, macrotrender. Kanske just för att de som vet mer och är bättre pålästa ligger steget före, deras köp och försäljningar skapar trender. Så länge vi inte har en lägre lägsta antar vi att de som ”vet” något inte är stora säljare.

Vad vi dock låter oss göra är att filosofera i hur man kan tjäna pengar på det som händer. Då är det främst oljan och spannmålspriserna som bör kunna reagera. Sanktioner och en påtvingad bojkott av ryska produkter kommer att minska utbudet av varor som Ryssland är stora exportörer av.

Att priset på vete fallit från $9.50 till $5.50 har delvis förklarats med ökad export från Ryssland. Om ryskt vete försvinner från marknaden hjälper det nog inte med rekordskördar av spannmål i USA.

I tidigare krönikor, analyser och på Twitter har vi noga följt spannmålspriserna de senaste månaderna. Vi har sett hur majs format en botten, vete vänt upp i en snabb rörelse och priset på sojabönor har exploderat den senaste veckan.

Denna uppgång kom före det att rysk militär gick in i Ukraina. Trendföljare har alltså kunnat köpa i god tid utan att ha förutspått Putins drag.

Vid öppningen av spannmålsterminerna i Chicago kl 2:00 svensk tid, rusade priserna. Majs tog täten och på bara några minuter fick vi se kursen färdas med en faslig fart – en normal snittregion, alltså vad som är normalt för kursen att stiga eller falla under en hel dag.

Det är upplagt för fortsatt rally i spannmål men även guld och olja har vaknat till liv.

Guld och olja bröt upp mot en högre högsta för flera veckor sedan och därefter har vi haft köpvärda rekyler dvs. tekniska trendföljare har haft två möjligheter att köpa, långt före den kris som nu riskerar att ge oss supertrender.

Whoever wishes peace among peoples must fight statism.
Ludwig von Mises

The philosophy of protectionism is a philosophy of war.
Ludwig von Mises

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons