VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2014-03-10
photo


Glödheta marknader!
De bästa sättupperna är inte de som ser bra ut, aktiemarknaden är överköpt och bland råvaror stiger nästan allt

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

För en vecka sedan var det köpläge i aktierelaterat, eftersom marknaden föll mot en stigande trend. Oroligheter i Ukraina höll säkert många från att trycka på köpknappen. Det brukar vara så, de bästa sättupperna har alltid ett stort orosmoment med sig. När det mesta ser perfekt ut brukar det inte alls gå så bra!

För när det ser ut som i skolboken, en perfekt toppformation, eller kanske en flagga som fortsättningsformation, är det troligt att många andra ser samma sak och därmed agerar samtidigt. När "alla" tagit position åt ett håll kan det bara gå åt det motsatta hållet, eftersom det inte finns några köpare/säljare kvar vid sidlinjen som kan tänkas ge stöd åt nästa trend.

De perfekta tekniska sättupperna är alltså inte alls så trevliga att trejda. Det som känns fel brukar vara rätt. Därmed är det inte lönt att scanna marknaden för att hitta den perfekta formationen, träffsäkerheten blir nog lägre än om man väljer lite halvdåliga sättupper där det råder stor osäkerhet.

När det råder stor osäkerhet är det bara några få som vågar ta position, en stor grupp står vid sidan av redo att kliva på tåget vid första bästa bekräftelse. När nyheten/bekräftelsen sedan är ute är marknaden följaktligen ofta redo för en motsatt rörelse.

Nyheter används därför bäst som bekräftande eller icke bekräftande signaler. Stiger en marknad (t ex. råvara, valuta, obligation, aktie, index) på positiv data är det en bekräftelse i en positiv trend, reaktionen är normal. Men faller kursen på positiv data i en stigande trend, är det ett starkt varningstecken, möjligen har "alla" då redan köpt.

Och stiger marknaden på dåliga nyheter, är det mycket positivt!

Omvänt gäller i en fallande trend. När vi slutar att få längre längsta på negativa nyheter är det positivt, en divergens.

Att spannmålspriserna för några veckor sedan inte reagerade med fallande priser på negativ fundamental data från US Department of Agriculture, utan istället tvärvände upp och inledde nya starkt stigande trender, är därmed mycket positivt på lite sikt.

De flesta råvaror stiger nu, eller faktiskt nästan alla råvaror som vi följer!

Till och med apelsinjuice har inlett ett rally i samklang med andra råvaror. Den gemensamma nämnaren kan vara dollarn som är på väg ned. Eftersom råvarorna prissätts i dollar och dollarkursen faller blir det billigare att köpa råvaror för köpare med andra valutor, vilket ökar efterfrågan.

Vi klämde in ett "nästan" ovan; undantaget är koppar som mot slutet av förra veckan rasade kraftig och inledde denna vecka med ytterligare ett rött ben ned i natt.

Nu är den stora frågan om koppar är ledande eller inte?

Kommer guld, silver, palladium, platina och andra råvaror att följa med ned, kommer då dollarn inleda ett starkt rally? Just nu tar vi i varje fall position på det genom att sälja koppar blankt.

Men vi lägger oss samtidigt lång i alla andra råvaror som stiger och därmed har vi en position på att koppar inte alls är ledande. Så som vi närmar oss marknaden behöver vi inte finna ett svar på den kluriga frågan om koppar leder eller inte! Ligger vi fel stängs förlusten illa kvickt samtidigt som vinsterna får löpa fritt. Vi behåller det som går bra och gör exit i de positioner som visar förlust. Är koppar ledande är det dags att börja sälja andra råvaror blankt och köpa dollarn när kursgraferna börjar uppvisa lägre lägsta efter lägre högsta.

I aktiemarknaden ser vi just nu högre högsta efter högre lägsta. Trenderna är alltså stigande men tajmingen för ett köp, ur en teknisk synvinkel, är riktigt usel, eftersom marknaden är kraftigt överköpt, vilket gör det svårt att få till en bra risk/reward-kvot.

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons