VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2014-03-17
photo


Läge för blankning
Det är dags att börja sälja blankt, men köp gäller i spannmål och köttprodukter i takt med att dollarn tappar

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Mot slutet av förra veckan störtdök de amerikanska börserna och lämnade därmed långa röda staplar efter sig. Dow Jones har vänt ned utan att vi fick en ny årshögsta medan Nasdaq 100 och S&P 500 rekylerar från högre högsta. Det som lockar mest till köp baserat på det tekniska är S&P 500.

Och sett till det tekniska är tyska DAX-indexet en solklar blankning!

Mycket bättre än så här blir det inte för tekniska handlare; DAX har tagit sig ned till en lägre lägsta efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp. Dagstrenden är därmed fallande. Missade man att gå kort förra veckan går det än så länge bra att hoppa på säljartåget då fredagens handel bjöd på en kraftig uppgång mot tidigare utbrottsnivå.

DAX noteras vid första steget i en ny trend. Osäkerheten är mycket stor men så är även den möjliga belöningen för en blankad position. För om detta är toppen efter en flerårig uppgång kan det tänkas att nästa korrigering ned blir utdragen.

Vi förutspå dock inte en topp, många gånger är de tekniska signalerna falska. Men det är just som i DAX det ser ut när trenden skiftar. Vid en falsk signal gäller det att snabbt stänga förlusten och se sig om efter något bättre. Fortsätter det sedan ned bör man öka till den sålda positionen, försöka maximera positionens storlek.

Det är bara i en affär som går bra man bör utnyttja hävstången som erbjuds i t ex. terminer eller CFD:er. För genom att öka när tidigare position har en vinst ökar man inte den totala risken; vinsten används för att minska risken och se till så att hävstången inte slår åt fel håll.

Vad som händer i Ukraina kommer säkert påverka aktiemarknaden men att avgöra hur mycket eller åt vilket håll är inte det lättaste. Betydligt enklare är det att följa trenden upp eller ned och inte gissa så mycket.

Medan aktiemarknaden föll förra veckan fortsatte spannmål och köttprodukter upp. Det handlar inte bara om hur mycket vete Ukraina kan tänkas producera i framtiden utan även eventuella sanktioner mot Ryssland som under vissa perioder varit en stor exportör av spannmål. Lägg därtill att dollarn trendar ned och att alla stimulanspaket borde leda till att fler dollarsedlar jagar samma mängd råvaror.

Dollarindexet är nu nere och testar kritiska nivåer. Bryter kursen ned mot en ny flera årslägsta är det upplagt för fritt fall. Då bör dollarn blankas. En svagare dollar skulle vara mycket positivt för råvaror eftersom dessa i de flesta fall prissätts i dollar.

En billigare dollar innebär att köpare med andra valutor blir köpstarka. Råvarorna blir billigare och när något sjunker i pris brukar utbudet minska samtidigt som efterfrågan ökar.

När det gäller trenden i dollarn gäller det att handla med rätt valutapar, eftersom vi inte har en gemensam trend. Mot den kanadensiska dollarn är t ex. den nordamerikanska urstark. Men mot euron och pundet är den mycket svag.

Klicka här för en graf över DAX!

 

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons