VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2014-09-04
photo


Krönika: Hur är det egentligen med ekonomin i Europa?
Draghi och anhang sänker räntan igen och kör igång med tillgångsköp på ABS-marknaden. Euron faller på beskedet.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Senast i juni, när ECB sänkte räntan på refinansieringstransaktioner med 0,10 procentenheter till 0,15 procent, sade Draghi att den nedre gränsen för räntan hade nåtts. Men så var det tydligen inte. ECB går nu ett steg vidare och sänker helt oväntat räntan med ytterligare 0,10 procentenheter till 0,05 procent.

Samtidigt sänks räntan på inlåningsfaciliteten ytterligare, till negativa 0,20 procent. En negativ inlåningsränta infördes redan i juni och innebär i praktiken att banker som väljer att parkera pengar hos ECB över natten får betala ränta, istället för att erhålla ränta som är normaltillståndet.

Draghi meddelade vidare att ECB i oktober kommer att börja med direkta köp av värdepapper med bakomliggande tillgångar (s.k. asset backed securities, ABS) för att stärka den penningpolitiska transmissionsmekanismens funktion och förbättra kreditflödet till ekonomin.

ECB:s åtgärder kommer som en följd av alltför låg inflation och låga inflationsförväntningar i Europa. Det hela blir inte bättre av att den ekonomiska återhämtningen i Europa har tappat momentum och att kreditgivningen till den privata sektorn fortsätter att utvecklas mycket svagt.

Den initiala reaktionen på valutamarknaden efter det oväntade beskedet blev en kraftig försvagning av euron, vilket förstås är exakt vad ECB vill se. Även börserna steg initialt efter beskedet.

Euroförsvagningen fortsätter alltså med förnyat bränsle efter dagens ECB-besked – ”don't fight the ECB!”. Nedgången kan vara början på en större rörelse i euron. Som trendföljare letar vi primärt efter sättupper att gå kort i euron, dvs. sälja euron blankt. Euro-dollar trejdas enkelt med EFT:en FXE, som handlas som en vanlig aktie.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/ttttttttttt43.png

Grafen ovan visar valutaterminen 6E, EUR/USD

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons