VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2014-09-18
photo


Trygg Fed utan överraskningar
Onsdagens räntebesked från Fed innehöll inga överraskningar men tycks av marknaden ha tolkats något mer hökaktigt jämfört med Feds junibesked. Därmed är det troligt att dagens trender på de finansiella marknaderna består ett tag till.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Federal Reserve presenterade under onsdagen sitt räntebesked och Fed-chefen Yellen gav samtidigt centralbankens syn på den amerikanska ekonomin och prisutvecklingen. Som väntat lämnar Fed räntorna oförändrade och minskar samtidigt tillgångsköpen.

Under förutsättning att ny information stöder Feds nuvarande prognos av en gradvis förbättring på arbetsmarknaden och en inflationstakt som successivt stiger till 2 procent (dvs. Feds målnivå för inflationstakten), meddelade kommittén att de kommer att avsluta tillgångsköpen vid nästa möte.

Vidare meddelade Fed att de i nästa steg kommer att påbörja den s.k. normaliseringen av penningpolitiken, vilket i praktiken innebär att policyräntan stegvis höjs till mer normala nivåer från dagens nära-noll-ränta. När och hur snabbt detta kommer att ske beror, som vanligt, på inkommande information. I dagsläget räknar majoriteten av Fed-ledamöterna med att normaliseringen inleds någon gång nästa år.

Jämfört med beskedet efter Feds junimöte är det nu något fler ledamöter som tror att den första räntehöjningen kommer senast nästa år, samtidigt som ledamöternas medianprognos för räntebanan har justerats upp marginellt.

Sammantaget tycks marknaden ha tolkat Fed-beskedet som en gnutta mer hökaktigt jämfört med beskedet i juni. Dollarn stärktes på beskedet samtidigt som de amerikanska börserna steg initialt. Även de amerikanska långräntorna steg något medan råoljan och guldet föll tillbaka.

Mot bakgrund av att Fed-beskedet inte innehöll några stora överraskningar är det rimligt att räkna med att nuvarande trender på de finansiella marknaderna håller i sig ett tag till, dvs. en stigande US-dollar och stigande börser, samt fallande obligations- och råvarupriser.

Börserna steg dock med tydlig tveksamhet och de flesta amerikanska aktieindex föll tillbaka och stängde nära öppningsnivån med ”svansar” på upp- och nedsidan (s.k. long-legged dojis), ett tecken på obeslutsamhet och osäkerhet hos placerarkollektivet.

Torsdagens handel kan därmed ge vägledning om riktningen den närmaste tiden. Om kurserna stiger över onsdagens högsta är det rimligt att förvänta sig stigande börser under några dagar, och vice versa om onsdagens lägsta tas ut. 

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons