VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2014-10-02
photo


Draghi vilar på hanen
ECB lämnar nyckelräntorna oförändrade och upprepar löftet om okonventionella stimulansåtgärder vid behov. Den initiala reaktionen på valutamarknaden blev en måttlig och kortvarig förstärkning av euron.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Torsdagar med Draghi brukar vara fyllda av viss förväntan. Den här gången fanns det de som hade hoppats på en antydan om ytterligare stimulansåtgärder från ECB, i form av "okonventionella åtgärder" (eller kvantitativa lättnader, ”QE”).

Inte heller den här gången annonserades dock något QE-paket från ECB. Däremot var Draghi som vanligt noga med att understryka att ett enigt ECB-råd kan komma att introducera okonventionella instrument, inom ECB:s mandat, om det blir nödvändigt.

Hela tre gånger under presskonferensen nämnde Draghi att ett enigt ECB-råd står berett att använda okonventionella instrument. Detta skulle kunna tolkas som en tydlig signal att ECB kommer att introducera ett QE-paket om, eller när, det blir nödvändigt. Dagens besked kan alltså tolkas som att sannolikheten för ytterligare åtgärder har ökat.

Men först ska de åtgärder som annonserades vid förra mötet i september ges en chans att verka positivt på euroområdets ekonomi. Vid förra mötet meddelade ECB att de kommer att köra igång med direkta köp av värdepapper med bakomliggande tillgångar (s.k. asset backed securities, ABS) samt ett nytt program för köp av säkerställda obligationer för att stärka den penningpolitiska transmissionsmekanismens funktion och förbättra kreditflödet till ekonomin.

ECB:s förhoppning är att dessa åtgärder sammantaget kommer att leda till ökad tillväxt i ekonomin och i slutänden att inflationstakten stiger till nivåer som ligger närmare ECB:s mål, dvs. strax under två procent. I september låg inflationstakten i euroområdet på låga 0,3 procent, dvs. betydligt lägre än ECB:s mål.

Enligt dagens presskonferens räknar ECB med att tillväxten i euroområdet gradvis kommer att stärkas under nästa år, men riskerna ligger på nedsidan. Draghi slog fast att återhämtningen är svag, bräcklig och ojämn.

Eftersom det tar tid för penningpolitiska åtgärder att fortplanta sig genom det finansiella och ekonomiska systemet borde ECB åtminstone glädjas över eurons svaghet. En svag euro gynnar euroområdets export och bidrar också positivt till inflationstakten genom att fördyra importen.

Tills dess att ECBs åtgärder börjar synas i systemet, om de kommer att synas, är en svag euro en nödvändighet. Därmed är det troligt att varje tecken på en varaktig förstärkning av euron kommer att försöka motarbetas och ”pratas ned” av den europeiska centralbanken.

Implikationen för den som handlar valutaparet EUR/USD är att följa med trenden ned och sälja blankt på rekyler upp. Valutaparet EUR/USD kan handlas som en vanlig aktie med valuta-ETF:en FXE. Vill man sälja euron blankt ska man sälja FXE blankt.

För den som inte kan eller vill sälja blankt går det istället bra att köpa, dvs. gå lång i, den omvända valuta-ETF:en EUO. ETF:en EUO stiger alltså när euron faller mot dollarn och det är således köp på rekyler ned som gäller, om man väljer att trejda EUO.

Joachim Wadefjord

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

Chatta med Joachim Wadefjord! Är det något i hans texter som kan verka obegripligt, eller har du funderingar i största allmänhet, skriv då en fråga i vårt forum.

 Fler krönikor finner du här!

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons