VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2014-10-30
photo


You're on your own...
Fed avslutar QE som planerat. Dollarn stärks på beskedet.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Federal Reserve presenterade under onsdagen sitt räntebesked. Fed lämnar räntan oförändrad och avslutar samtidigt tillgångsköpen (Quantitative Easing, QE) enligt plan. Den amerikanska ekonomin och finansmarknaderna ska nu alltså stå på egna ben.

Jämfört med septembermötet bedömer Fed att läget på arbetsmarknaden har förbättrats ytterligare, med ökad sysselsättning och lägre arbetslöshet. Vidare ser Fed en något minskad risk för att inflationstakten stannar kvar på alltför låga nivåer, under målet på 2 procent, en längre tid. Därmed finns förutsättningarna på plats för Fed att avsluta tillgångsköpen i oktober, som planerat.

Fed gör däremot inga förändringar vad gäller styrräntan. Målet för den viktigaste policyräntan, federal funds rate, får ligga kvar i intervallet 0-¼ procent. I god centralbanksanda lämnar Fed tajmingen för en ränteförändring öppen och beroende på inkommande statistik.

Den omedelbara reaktionen på Forexmarknaden var att köpa US-dollar. Det kan ha funnits vissa (nu grusade) förhoppningar i marknaden att Fed skulle förlänga QE, mot bakgrund av att några enstaka Fed-ledamöter tidigare under månaden förespråkat en förlängning av QE-paketet. Guldpriset, som normalt sett rör sig i motsatt riktning till dollarn, föll samtidigt på beskedet.

Mot bakgrund av att Fed befinner sig i början av en normalisering av penningpolitiken – där QE just har avslutas och styrräntan i ”väl avvägd takt” kommer att höjas till mer normala nivåer, samtidigt som ECB just har påbörjat en ny runda stimulansåtgärder, som ännu inte gett några synbara effekter, och Bank of Japan fortsätter på den inslagna vägen med extremt expansiv penningpolitik – är det svårt att se hur dollarns stigande trend ska kunna brytas. 

Dagsgraf dollarindex (UUP)

I och med dagens besked från Fed ser det ut som om US-dollarn fick kraft att inleda ett försök till återtest av tidigare topp, efter nästan en månads konsolidering i en triangelformation. Ett köpläge för rekylhandlare kan komma, men då vill vi först se att tidigare topp tas ut under tilltagande momentum. Dollarindex kan handlas via ETF:en UUP. 

Joachim Wadefjord 

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons