VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2014-11-06
photo


Draghi sänker euron med jawboning
ECB lämnar nyckelräntorna oförändrade men ger tydliga indikationer att fler åtgärder är på gång.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Trycket på ECB att göra mer har inte avtagit och centralbanken tycks svara. Torsdagens presskonferens med Draghi, efter ECB:s räntebesked, klargjorde att ECB inom kort kommer att påbörja köp på ABS-marknaden (asset backed securities) utöver de köp av säkerställda obligationer som inleddes förra månaden.

Programmen kommer att hålla på i minst två år och vara i en storleksordning som kan väntas få ECB:s balansräkning att svälla till liknande dimensioner som under början av 2012.

Men den stora nyheten som fick euron att rasa och aktiemarknaderna att stiga var att ECB-rådet har givit instruktioner till ekonomerna på ECB och Eurosystemets relevanta kommittéer ”att i god tid förbereda ytterligare åtgärder som kan komma att genomföras vid behov”.

Tydligare än så kan det inte bli att okonventionella åtgärder (eller någon form av kvantitativa lättnader, ”QE”) ska förberedas och kan bli aktuella om inflationstakten förblir alltför låg och/eller om ny statistik tyder på en försämrad ekonomisk utveckling.

Allt levererat i sann Draghi-anda, en mästare på jawboning. 

30-min graf EUR/USD

Valutaparet EUR/USD bröt ned till en ny lägre lägsta i samband med uttalandet (se 30-minutersgrafen ovan). Implikationen för valutahandlare är att följa med trenden ned och sälja blankt på rekyler upp.

Valutaparet EUR/USD kan handlas som en vanlig aktie med valuta-ETF:en FXE. Vill man sälja euron blankt ska man sälja FXE blankt.

För den som inte kan eller vill sälja blankt går det istället bra att köpa, dvs. gå lång i, den omvända valuta-ETF:en EUO. ETF:en EUO stiger alltså när euron faller mot dollarn och det är således köp på rekyler ned som gäller, om man väljer att trejda EUO. 

Joachim Wadefjord 

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 

 
Börstjänaren

 
 
 
 
 
 
 
Annons