VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2014-12-08
photo


Läget i aktiemarknaden, guld och silver
Större spekulanter har börjat köpa guld och silver men antalet öppna kontrakt rasar. Aktiemarknaden är överköpt i stigande trender.

http://borstjanaren.se/images/nyhetsbrev_marg.png

Volatiliteten i guld, silver, koppar, platina och palladium har tickat upp till extremt höga nivåer. Dessa marknader är perfekta för kortsiktig handel där man följer intradaytrenden. Den senaste veckan har det då varit långa positioner, köpta, som varit intressant. Inför denna vecka är det utbrottshandel som man bör fokusera på i intradaygrafen.

På lite längre sikg, 4-6 månader, kan det snart bli aktuellt för köp, men vi är fortfarande en bit från den tekniska nivå som utlöser vår köpiver. Så länge vi inte har en högre högstanotering förblir vi negativa och behåller sålda positioner. Vi skiftar dock positionen lika enkelt som man gör ett lappkast i skidspåret när man är vilse. Vad vi tror och de känslor som är inblandade vid ett lappkast bör man inte lyssna så mycket till, man bör ta det säkra före det osäkra och följa sin plan.

Att lyssna till marknaden är betydligt mycket viktigare än att må bra och att handla på vad som känns bra, som t ex. att köpa i en fallande trend. Köp i en negativ trend känns bra för man kan fynda, köpa billigt. Guld och silver köper vi gärna dyrt, en bit från den absoluta bottnen. Att köpa exakt vid en botten är så svårt att det inte är lönt att försöka.

På samma sätt är det inte lönt att försöka sälja toppen i aktiemarknaden. Bara för att OMX och de amerikanska börserna är kraftigt överköpta, betyder inte det att de måste gå ned. När något är överköpt har det stigit mycket på kort tid, vilket beror på en ökad köpkraft, där köparna väljer att hela tiden bjuda över varandra. Att blanka och gå mot en sådan rörelse vore som att gå kort på en auktions mest attraktiva utrop, i tron att de som ivrigt bjuder över varandra helt plötsligt kommer att sluta med det.

En överköpt aktiemarknad signalerar att den troligtvis kommer att fortsätta upp en bit till innan det vänder. Och lika svårt som det är att pricka en topp eller botten är det att försöka lista ut hur länge en trend kommer att pågå.

Att följa en trend och tjäna på den är betydligt enklare än att gissa sig till nästa rörelse, upp eller ned, i en marknad. Kan man bara lägga ifrån sig sitt ego är man också redo att bli en börstjänare, en aktör som tjänar på börsen.

När dippen i aktiemarknaden inleds och om det blir ett trendskifte, kommer det att finnas gott om fina sättupper för blankning.

En kraftig dipp från dagens nivåer skulle vara normalt, det vore i så fall en vanlig rekyl ned mot en stigande trend, vilket skapar köplägen för de som ännu inte tagit sig in.

I guld och silver ser vi en återhämtning mot fallande trender. Vid högre högsta gäller köp, starkt köp, eftersom det finns potential på uppsidan. Men det gäller att ha tålamod och tajma entré med det tekniska, så att man inte hamnar på fel sida och binder upp kapitalet i en affär som ligger på minus.

Efter den körare ned som vi såg i början av förra veckan, för att ta ut stoppar, har antalet öppna kontrakt i guld och silver minskar drasiskt.

I guld minskade antalet öppna kontrakt (Open Interest) från 750 000 till 580 000, en enorm rörelse, vilket vi kan se i grafen nedan. I silver föll antalet öppna kontrakt från 250 000 till 200 000, också det en rörelse långt över det normala.

Vad detta betyder är att antalet spekulanter i guld och silver minskat dramatiskt. Det är varken positivt eller negativt. Det kan vara ett tecken på att vi nu går in i en fas med minskat intresse där starkt trendande marknader övergår till konsolidering. För att en uppgång skall stärkas av volymen måste antalet öppna kontrakt öka.

Uppgången i priser har alltså skett under avtagande aktivitet, även om kursen rusat så har inte fler kontrakt öppnats.

Vidare kan vi se att spekulanter och hedgefonder ligger med en netto lång position i guld och silver sedan ett par veckor tillbaka. Det är ett tecken på att bottnen kan vara nådd, eller att de större aktörerna slutat sälja.

Vänder priset ned igen, vet vi dock att de ligger fel och därmed finns det en grupp köpare som kan bli säljare och ge stöd åt en fallande trend.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/eeeeeeeeeeeeeeeeeqtfgreg.png

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons