VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2015-02-13
photo


Råvaror under produktionskostnaden
Marknaden just nu – Bortskämda, slöa och ineffektiva råvaruproducenter.

NY kostnadsfri kurs i DAYTRADING – Läs mer här!

Marknaden
US Department of Energy publicerade statistik i veckan som visade att det fortfarande finns gott om olja, även då priset rasar kraftigt. Det brukar ta en stund för producenter och konsumenter att anpassa sig efter priset på olja som nu konsoliderat i nio dagar och bildat en fin sättupp för utbrottshandel på kort sikt. Sättuppen är enkel: köp om vi får en ny niodatarshögsta, sälj blankt om vi får en ny niodagarslägsta. Detta visar sig bäst som en liten konsolidering i 60-minutersgrafen.

Under veckan som gick fick vi också lite siffror från The World Gold Council (WGC) som visade att den globala efterfrågan på guld år 2014 minskade med fyra procent till 3924 ton, i Kina med 38 procent. Det var tredje året i rad med minskad efterfrågan. Efterfrågan på smycken föll med tio procent förra året. De som köpt guld är centralbanker, som år 2014 köpte 477 ton, en rekordhög summa som bara passerats en enda gång tidigare.

Priset på guld befinner sig i en konsolidering på lång sikt och i dagsgrafen är det teknsika läget rekyl ned från en högre topp.

Många råvaror befinner sig nu under kostnaden för produktion. Det betyder inte direkt att vi i år kommer att få en prisuppgång, riktigt så enkelt fungerar inte marknaden.

Finns inte efterfrågan där måste producenterna minska produktionskostnaderna, dessa justeras ned allt eftersom priserna faller och ett lågt pris visar att det finns för mycket av en vara. Efter flera år med extremt höga råvarupriser har producenterna blivit bortskämda, slöa och ineffektiva. Bara en vanlig naturlig cykel ned kan ändra på det. Efter en period med låga priser blir produktionen sedan mer effektiv, till konsumentens fördel.

Passa på!
Portföljabonnemang autogiro
Du kan betala ditt abonnemang via autogiro. Ladda hem en Fullmakt för Autogiro här, fyll i och skicka till oss! info@borstjanaren.se

Sedan dras 250 kr automatiskt från ditt konto varje månad, tills du väljer att avsluta abonnemanget. Du aviseras via epost ca sju dagar före varje dragning.

Se även BT Multi i BT Shop!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
 
 
 
 
 
 
 
Annons