VECKA 19
Onsdag
08
Maj
BT-annons
2015-03-05
photo


Sättupp i guld, lite om hävstång
Marknaden just nu – Efter en konsolidering är guldet intressant att trejdas på kort sikt och bland råvaror är det hävstången som gör det möjligt för spekulanter att ta risken från commercials.

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/teknisk.analys.trading__3040.png

60-minutersgraf över guldpriset

Marknaden
I över tio dagar har guldpriset rört sig sidledes inom en tajt region med $1223 som motstånd och $1194 som stöd, se 60-minutersgrafen ovan.

Vi har alltså en kortsiktig sättupp för att antingen köpa eller sälja guldet blankt, samma utgångsläge som i oljan vilket vi skrivit om tidigare.

Det är ingen idé att gissa sig till åt vilket håll utbrottet kommer. Det är först när kursen bryter ur som guld blir intressant. Entré kan då göras på några dagar till veckors sikt.

Medan guldet stått stilla har kaffe och socker fortsatt ned. Det råder ingen tvekan om att dagstrenderna är starkt fallande. Trejdar man utbrott bör man vara inne i blankade positioner. Nu är nästa steg att sälja en eventuell rekyl upp blankt.

Att det faller så kraftigt förklarar vi med att området inunder är stödlöst, ej testat på länge. Det brukar gå snabbt när viktiga tekniska nivåer bryts.

Den fundamentala förklaringen, i brist på något bättre, är fördelaktiva väderförhållanden i Sydamerika; mycket regn kan öka produktionen av både socker och kaffe.

Men det är också som så att marknaden flödar av dessa råvaror efter en period med högt pris. Det vi ser är en naturlig cykel ned. Råvaror har en tendens att trenda upp och ned i förhållandevis små rörelser om man ser till konsumentpriset.

Med hjälp av derivat kan man sedan zooma in i trenderna och göra dem större än vad de annars skulle vara (för utan hävstång skulle det inte gå att få lika stor procentuell förändring av kapitalet som är möjligt med t ex. terminer och CDE:er).

Hävstången är för allas fördel; den hjälper spekulanten att ta risken från commercials (producenter och konsumenter) och ju lägre risk/kostnader för producenter desto billigare pris för konsumenten (om marknaden lämnas fri).

För spekulanter som inte förstår och vet hur man tyglar hävstången är den dock livsfarling.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
 
 
 
 
 
 
 
Annons