VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2017-12-11
photo


Svaga svenska banker
Svenska banker hänger inte längre med upp, istället har de skiftat trenderna till fallande.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Svenska banker stiger nu från lägre bottnar i fallande dagstrender samtidigt som OMXS30 rekylerar från en högre topp. Banksektorn har uppvisat en relativ svaghet tidigare. Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea har alla gått under viktiga och avgörande stödnivåer, dvs. stöd från tidigare noteringar där köparna tidigare tagit över.

När dessa stöd bröts signalerades att säljarna var lite starkare än tidigare. Fyndköparna fanns inte längre kvar. Nu är dagstrenderna bekräftade som negativa. Mot slutet av veckan steg dock svenska banker kraftigt och efterlämnade långa gröna staplar, som ger falskt hopp för dem som ännu inte sålt.

Rörelser upp mot fallande trender brukar bli kraftiga, så kraftiga att många tvivlar på trenden. Det är just vad vi ser i bankerna. Att kurserna rusar i en stark köpvåg är negativt, då uppgången startade från nya lägre bottnar efter brott av ett avgörande stöd.

Uppgångarna ger istället trendföljare och rekylhandlare chansen att trycka på säljknappen. Men med tanke på att OMXS30 fortfarande är relativt starkt och alla världens index befinner sig i en bull-marknad, bör man vara försiktig med att blanka för mycker. Som vanligt är lagom bäst. Man behöver inte gå ”all in” i blankade positioner utan kan börja lite smått för att sedan öka när tidigare positioner blir riskfria. Ju längre trenden pågår desto större portfölj får man då med bolag som ligger rätt.
Man spar helt enkelt på det som går bra och gör exit snabbt på det som visar minus.

Svenska banker uppvisar också en relativ svaghet mot de amerikanska, som är med upp mot nya rekordnoteringar. Bank of America har på ett par år klättrat från $11 till $29. Trenderna är fortfarande starka och liksom i aktieindexen finns det inga tecken på att ett trendskifte står bakom hörnet. De överköpta nivåerna ökar visserligen risken för kraftiga rekyler ned, men det är inte trendskiften. En rekyl mot en trend är bara en period av tillfällig svaghet. Ibland övergår förvissor rekyler till ett trendskiften, men vanligast är att en väletablerad trend fortsätter.

Ett exempel på en vanlig rekyl ned mot en stigande trend ser vi i Lundin Petroleum. Aktien har den senaste tiden fallit kraftigt från knappa 220 kr till under 190 kr. Uppgången före dippen började dock vid 170 kr, kursen steg alltså med 50 kr och har nu rekylerat 30 kr, perfekt läge för att tajma ett köp; tre steg fram och två tillbaka. Det är så det brukar se ut, bara de starka händerna behåller i kraftiga dippar, de luttrade som ger lite utrymme för volatilitet i kapitalet.

Handelsbankens senaste våg gick från 126 kr ned till 109 kr. En uppgång till 120 kr är alltså inget positivt. Kursen måste ta sig upp över 120 kr för att rekylen skall bli onormalt kraftig och först vid 126-128 kr skiftar trenden. Swedbank var i fredags upp med över 3 procent men detta efter ett ras från 226 kr till 194 kr. En uppgång på några kronor kan inte bli positivt. Det är istället en andra chans att blanka med trenden. Swedbank finner nästa starka stöd först vid 160 kr.

Nordea och SEB rusade också men det är långt kvar tills vi vågar trycka på köpknappen. Vi har inga problem med att köpa dessa bolag högre upp, efter kraftiga uppgångar. Det är då lätt att känna att man missat en rörelse men att gå in vid en botten är direkt omöjligt. Att gå in mitt i trenden i en stark rörelse för att rida en del av trenden är betydligt enklare än att gissa sig till hur marknaden skall gå eller pricka bottnar och toppar.

Teknisk trading handlar väldigt lite om att förutspå marknaden och gissa rätt. Med teknisk analys som verktyg och en sund strategi för att hantera risken, kan man istället jobba med en så kallad edge. Det innebär att om man gör x-antal affärer kan man förvänta sig ett visst utfall, varje avslut kan gå hur som helst men efter en serie visar en sund handelsmodell vinst.

Många använder dock teknisk analys som en spåkula i tron att det går att förutspå framtida rörelser genom att studera en graf. Oftast handlar det då om analytiker, vars jobb är just att tala om för en okunnig publik vad som kommer att hända. Eftersom man försöker sig på det omöjliga, är det inte konstigt att börsanalytiker ofta jämställs med prognosmarkarna för väder och vind som också brukar ha svårt att se in i framtiden.

Tisdag 6 februari startar vi en sponsrad kurs i teknisk trejdning. Det blir för nionde gången vi kör BT Trading Wizard, en omfattande kurs som visar hur man översätter teori till en praktik där teknisk analys inte används för att förutse något utan istället generera positiv avkastning över tid. Efter 19 lektioner med personlig coachning är varje deltagare väl förberedd inför nästa bear-marknad och vet också hur man kan dra nytta av rådande bull-marknad samt inte minst hur man kommer ut i tid den dagen det vänder. Läs mer här om detta stora kostnadsfria event!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons