VECKA 17
Tisdag
23
April
BT-annons
2015-07-29
photo


Historia i guld
Marknaden just nu – Hedgefonder och större aktörer har gått kort i guld samtidigt som antalet öppna kontrakt skenar.

 http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/gold_ee.jpg

http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/cot_index_commitment_of_traders_CFTC_1.jpg

Spekulanternas position

Marknaden
I dag är det guld alla talar om då priset nu noteras på rekordlåga nivåer i en starkt fallande dagstrend. Efter en längre tids konsolidering blev det åter säljarna som tog över kontrollen. Som tekniska handlare och trendföljare kan vi bara följa med ned och gå kort, vilket vi skrev om i helgens WM Update.

Den senaste statistiken från Kina visar att man importerar mindre guld. De senaste sex månaderna sjönk importen med 17 procent. Det kan dock tänkas att det är relaterat till en bull-marknad i aktiemarknaden. Nu när aktier är på väg söderut bör intresset för guld åter ta fart.

Grafen ovan visar att det är USA som fortfarande sitter på mest guld därefter Tyskland. Både Kina och Ryssland ökar statigt sina innehav men totalt sett har de en relativt liten position.

Nästa graf visar något historiskt. Inte sedan CFTC började mätningarna år 2006 har hedgefonder och större spekulanter sålt guldet blankt. De har nu 11 345 kontrakt blankade och tror därmed på nedgång. Men det är inte det mest intressanta. Att antalet öppna kontrakt nu uppgår till rekordhöga 688 184 säger oss att intresset för guld är stort.

Ett högt OI kan tolkas som om trenden har volymstöd; det dräller in nya köpare och säljare som sedan blir vinnare eller förlorare. Så länge aktiviteten ökar brukar volatiliteten hålla i sig.

Det är inte läge att gå mot hedgefondernas position så länge dagstrenden är starkt fallande. Först vid ett tekniskt trendskifte och om de då fortfarande ligger kort, har vi ett guldläge.

Positionen på dryga 11 000 kontrakt är inte speciellt stor. Det är när spekulanterna har en betydande insats som vi kan få se explosiva rörelser åt motsatt håll, se t ex. spannmål de senaste veckorna.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
 
 
 
 
 
 
 
Annons