VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2015-06-26
photo


Bull-takter i spannmål, hedgefonder ligger fel!
Marknaden just nu – Köparna tar över i majs, vete och spannmål. Hedgefonder och större spekulanter ligger på fel sida, vilket bäddar för rally.

 http://borstjanaren.se/images/article_images/img4/cot_index_commitment_of_traders_CFTC_1.jpg

Spekulanternas position

Marknaden
Spannmålsprodukter stiger nu efter bottenformationer, upp från starka stödområden mot avgörande motstånd. Vi har en stadig bas varifrån nya stigande trender kan få fäste. Det börjar därmed bli dags att återköpa blankade positioner för att byta ut dem mot köpta, så snart det tekniska bekräftar.

Större spekulanter, och vi med dem, har haft en stor net kort position i majs då priset trendat ned. Nu har köparna kopplat greppet och vi ser långa gröna staplar upp mot avgörande tekniska områden. Grafen ovan visar att det är i majs hedgefonder ligger tungt i blankningar, vilket kan utlösa ett rally driven av åretköp.

Vi behöver alltså inte fundamenta med oss för att trenden skall skifta till stigande, det räcker med att en stor grupp hamnar på fel sida.

Fundamenta för spannmål börjar dock bli mer bullish då European Commission minskat sin prognos av vete i Europa efter torka och ofördelaktiva väderförhållanden. Även i USA har vädret inte varit till förmån då för mycket regn kan ha haft inverkan på utbudet.

Men utbudet minskar nu också som respons till lägre spannmålspriser, det blir mindre lönsamt att producera. Exakt var bottnen ligger är svårt att räkna ut men när priset börjar stiga mot högre högsta vet vi att köparna växer sig starkare och ökar efterfrågan är det troligt att de som är bättre insatta än oss agerar.

I majs har vi redan haft ett tekniskt trendskifte och köpsignal, när tidigare topp passerades i dag. I vete är det en bit kvar och sojabönor noteras just nu vid ett avgörande läge.

Följande grafer är de mest intressanta bland råvaror, valutor och index just nu, mycket pga. att större aktörer ligger fel vid tekniska trendskiften (läs mer här om CoT-index):

Klicka här för en graf på majs!

Klicka här för en graf på vete!

Klicka här för en graf på sojabönor!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
 
 
 
 
 
 
 
Annons