VECKA 17
Onsdag
24
April
BT-annons
2016-04-04
photo


Större aktörer handlar stort
Dollarn tappar. USDA överraskar. Större aktörer fortsätter köpa råvaror.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den nordamerikanska dollarn är ned, S&P 500 upp och svenska OMXS30 sidledes. Som trendföljare är det blankning i dollarn som gäller och starkt köp i aktiemarknaden, även i OMXS30, som tvekar något. Det är inte bara det svenska indexet som drar sig: tyska DAX har också problem att följa med upp, liksom EuroStoxx, CAC och FTSE.

Dollarn har stått stilla i över ett år mot de flesta valutor, vilket har lett till få och svaga trender i det mesta, främst råvarurelaterat. Men när dollarn börjar trenda brukar allt annat också följa med i trend, vilket vi just nu ser.

En försvagning av dollarn innebär att råvaror (noterade i dollar) blir billigare för alla köpare som kommer med en annan valuta som istället stärks. Ett lägre pris brukar leda till ökad efterfrågan, vilket kan förklara korrelationen.

Att olja, guld, silver, koppar, platina, palladium, socker, kaffe och sojabönor befinner sig i stigande trender med högre högsta, kan alltså förklaras med ett ras i dollarpriset. I t.ex. olja är det svårt att hitta en bättre förklaring just nu.

Den senaste statistiken från US Department of Energy visade att produktionen av WTI-olja i USA minskade med 56 000 fat till 9 179 om dagen i januari, vilket var den fjärde månaden i rad med en minskning. Statistik visar också på minskad aktivitet bland oljeriggar.

En minskad produktion och en fallande dollar är positivt för priset på WTI-olja. Tekniskt sett har trendföljare möjligheten att köpa i dag på en rekyl ned mot en stigande dagstrend. Hedgefonder och större spekulanter har sedan i början av januari köpt på sig en betydande nettolång position, de tror alltså på prisuppgång.

De har även börjat återköpa blankade positioner i naturgas i mycket snabb takt. Just nu ligger större aktörer nettokort med drygt 90 000 kontrakt, vilket kan jämföras med nästan 175 000 kontrakt i början av mars, och 227 600 kontrakt i november förra året.

Trenden i villaolja och bensin är densamma: stora aktörer och hedgefonder är stora köpare sedan en tid tillbaka. Att de också fortsätter att köpa stora mängder guld via termin, kan vara en signal om att vi detta år kanske äntligen kan komma att få se lite starka trender.

I köttprodukter ligger större aktöre också tungt i köpta positioner, nyligen intagna med de stigande dagstrenderna. Fler marknader som de köpt in i under årets första månader är socker, kakao och kaffe.

Bland mjuka råvara är det bara i bomull som gruppen större aktörer ligger nettokort.

När vi tittar på spannmål är det sojabönor som sticker ut. För bara några veckor sedan hade hedgefonder sålt enorma mängder sojabönor, en position som helt plötsligt vänt till en relativt stor nettolång position. Vår förklaring som tekniska handlare till detta enorma och snabba sikfte är att vi för några veckor sedan fick ett falskt utbrott ned från en längre priskonsolidering, vilket bör ha lett till att trendföljare blankade. Nu har vi istället en högre högsta och trendföljare har fått byta ut sålda mot köpta.

Eftersom stora aktörer har en tendens att följa trenden (kanske just därför de växt stig stora), förklarar utbrotten det snabba skiftet i positionen.

Bara i vete och majs har stora aktörer en nettokort position, dessa marknader har inte heller bekräftat dagstrenden som stigande. I majs och vete har vi lägre lägsta och lägre högsta.

Det var i majs och vete vi såg lite volatilitet under veckan som gick, vilket var relaterat till US Department of Agriculture, USDA, som (återigen) överraskade marknaden och skapade enorm volatilitet.

Statistik visar att amerikanska lantbrukare har planterat ut rekordmycket majs, bara ett par gånger sedan 1944 har arealen för majs varit högre. Vidare är lagren rekordhöga med 7,8 miljoner bushels, vilket är det högsta sedan 1987, som är det enda år då siffran varit högre.

Landarealen för vete minskar och i sojabönor såg vi en ökning, vilket visar att man byter ut vete mot majs och sojabönor.

Statistiken från USDA innebär dock inte att priset på majs måste fortsätta ned, kanske är det redan inprisat? USDA har en tendens att överraska marknaden och skapa oroligheter med extrem volatilitet.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons