VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2015-06-14
photo


Rosen förlorade allt, tajmade fel
Paul Rosen hade pengar och en framgångsrik karriär men så gick marknaden åt "fel" håll för länge.

Markanden är manodepressiv brukar Warren Buffet säga, den pendlar mellan två ytterligheter; antingen är den deprimerad och det är då man skall köpa, eller så äntrar den ett stadium av manisk eufori, det är då man skall sälja.

Det är dock inte så lätt att agera vid de överdrivna förhållandena, eftersom det oftast blir ännu mer extremt, långt mer än vad de flesta vågar tro. Paul Rosen var i början på 70-talet en framgångsrik trejder i sojabönor. Som floor trader i Chicago klirrade det gott i kassan när han lärde sig att utnyttja den manodepressiva marknaden.

Slutet på hans karriär kom dock när han sålde sojabönor blankt efter den kraftiga uppgång som ägde rum åren 1972-73. Då talade nästan alla om sojabönor och priset noterades på historiskt höga nivåer, det rätta är att sälja och sälja blankt mot trenden och allmänheten, vilket Rosen gjorde, men hans tajming var katastrofal denna gång.

Förblindad och stelfrusen ignorerade han sunt förnuft och de riskhanteringsstrategier som gjort honom förmögen. Under en kort period gav han tillbaka allt.

Det handlade dock inte om en felaktig analys av marknaden; bara fem veckor efter hans ruin kraschade marknaden för sojabönor; Rosen hade rätt men var för tidigt ute.

Det sägs att Wall Streets kyrkorgård är full av analytiker som hade rätt, men tajmade fel.

Även en erfaren
trejder har alltså svårt med tajmingen och den som inte kan hantera risken går förr eller senare bankrutt. Det absolut viktigaste när man går mot trenden är att räkna med att ha fel flera gånger. Därmed måste man bevara sitt kapital, så man kan försöka vid flera tillfällen.

Att sälja på toppen och köpa vid en botten (counter trend trading) är inte ett måste för att tjäna pengar på börsen. Det är faktiskt något av det svåraste man kan ge sig in på, men ändå är det denna typ av trejdning som lockar de flesta nybörjare.

Det är då inte så konstigt att nio av tio sägs förlora i det långa loppet.

En granskning (utförd av CEA) av 9 000 aktiva handlare under en period av nio år, kom dock fram till att det "bara" var 75 procent som förlorade.

Nya toppar leder till ännu högre toppar och endast vid några få tillfällen bryts detta mönster.

Man gör då bäst i att följa trenden och sina medelvärden. Larry Hite menar att det då bara måste fungera om man också applicerar strategier för att hantera risken:

"If you diversify, control your risk and go with the trend, it just has to work."

Tidpunkten för blankning kommer när "Mr. Market" är upphetsad och de goda tiderna verkar vara tillbaka men kursen bryter ned mot lägre lägstanivåer samtidigt som medelvärdena bekräftar detta.

Marknadstajming är mera en fråga om psykologi än om ekonomiska realiteter. Eller som Richard Dennis säger:

"It is far more important to know what Sigmund Freud thinks about death wishes, than what Milton Friedman thinks about deficit spending."

 

Se även "Så hanterar du risk och hävstång"!


Fler artiklar finner du här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons