VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2016-12-25
photo


Val av produkt
Vilken produkt passar dig bäst, CFD:er, certifikat eller terminer?

CFD, termin eller mini? Frågan är inte vad som är bättre än det andra, utan vad som passar din trejdingstil bäst.

Det mest kostnadseffektiva sättet att handla råvaror och index är genom terminer, det finns inga andra produkter som är bättre eftersom all prissättning utgår från terminsmarknaden. Olika typer av certifikat, minis och CFD:er är andrahandsprodukter som paketeras om, oftast i mindre delar.

Minis, bull- och bear-certifikat och liknande är bra, enkla produkter som har sina kunder. Den stora fördelen är att de inte är så kapitalkrävande samt att de går att handla från en vanlig depå för aktier.

En rörelse i naturgas från $2 till $3 har t ex. ett värde på $10 000 per kontrakt för terminen. I CFD:er och andra certifikat kan man handla med avsevärt mindre summor.

Med de olika varianterna av certifikat har emittenterna tagit index, råvaror och valutamarknaden till små aktörer. Men enkelheten gör produkterna intressanta även för den som tar en lite större position och är beredd att betala ett högre pris för det. Den som handlar med terminer måste ansöka om ett specielt konto för att bli godkänd handlare, det krävs att man har erfarenhet och god ekonomi.

För att handla med CFD:er krävs att man öppnar en depå med en CFD-mäklare. Det är första steget mot en mer professionell kortsiktig handel, då dessa produkter är lämpliga för kortsiktig trejdning, men inte alltför kort!

Med CFD:er kan man med ett mindre kapital känna på hur det är att trejda med riktiga terminer, där varje tick upp eller ned följer terminens rörelser. Handelsplattformarna för terminer liknar de för CFD:er; man kan enkelt räkna på risker och placera ut olika typer av order, som t.ex. stop loss (nödutgång).

För långsiktiga investeringar kan det bli kostsamt med CFD:er, då det finns en ränta som skall betalas för att inneha en position. Med dagens extremt låga räntor är denna kostnad dock mycket låg, så just nu är det inga problem att vara lite långsiktig även i CFD:er.

Liksom med andra certifikat finns det i en CFD en tredje part med i spelet som måste få betalt för sina tjänaster.

I en terminsaffär är det bara två parter, en köpare och en säljare som kommer överens om framtida affär i dag och lägger upp en "margin" som säkerhet. Hävstången kostar inget, kursen för t.ex. ett kontrakt i olja som går ut om ett år är priset man kom överens om den dagen positionen öppnades.

Det är då upp till säljaren att ta betalt (prisa in) för lager, försäkringar och räntor under löptiden.

Vid val av produkt gäller det därmed att veta vad det är man skall göra, handla på kort eller lång sikt; investering, swing trading eller daytrading.

För mer om hur marknaden och de olika derivaten fungerar, se vår kurs "Råvarukung"!

Klicka här för att läsa vår artikelserie om CFD:er!

Kontakta oss
Är det något som är oklart i vår analys eller har du frågor i största allmänhet om aktiv börshandel, kontakta oss, vi hjälper gärna till!

Våra sponsorer
Öppna konto med AvaTrade här!
Öppna konto med Global Futures här!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons