VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2016-02-22
photo


Iran kan pressa både olja och vete
Lyssna inte på OPEC, håll istället koll på tidigare topp i oljan men även OMXS30 som snart kan köpas.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Nu har vi äntligen fått en köpsignal stark nog att köpa på. Förra veckans trejd var ett köp av det amerikanska aktieindexet Dow Jones, som lyckades ta sig upp över tidigare topp efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare botten. Det bildar en teknisk bottenformation, en dubbelbotten.

Klicka här för att läsa ”Veckans Trejd” där vi rekommenderade köp!

Och klicka här för att inte missa denna veckas speciellt utvalda affär!

Vi har alltså haft indikationer på att den fallande trenden kan komma att skifta. Alla större aktieindex noteras nu vid avgörande nivåer, tidigare rekyltoppar, men det är bara Dow Jones som tagit sig upp mot en högre topp. Det gör ett köp något aggressivt men samtidigt är man tidigt ute och har möjligheten att köpa det som leder uppgången. På kort sikt gäller återköp av blankningar om vi får högre toppar men också köp. Ligger man kort i S&P 500 som hedge, ett skydd för en köpt portfölj som man kanske inte vill sälja, bör man dock behålla positionen då osäkerheten fortfarande är stor.

En högre högstanötering innebär bara att vi börjar titta på köp och köper lite försiktigt samtidigt som vi slutar blanka och ser över exitnivåerna i korta positioner. Vi går aldrig all in utan bygger portföljen likt en pyramid, där vi tar in mer av det som går bra och säljer av det dåliga.

Veckans som gick bjöd på ett litet rally i oljan och media rapporterar om vad OPEC säger, som om man kunde förutspå nästa prisrörelse med vad de talar om för pressen. Det är vad de gör som är intressant och det annonseras inte ut på förstasidorna – men det har en tendens att lämna spår efter sig i priset.

Högre högstanoteringar är ett tecken på att köparna växer sig starkare och lägre lägstanoteringar att det finns många som vill sälja och därför är beredda att gå ned i pris. Just nu har vi lägre lägsta i oljan och att priset sjönk trots att media rapporterade om minskad produktion, visar att de kanske inte alltid gör vad de säger.

Lyssnar man för mycket på nyheter är det lätt att gå fel, då de har en tendens att komma först efter en prisrörelse, som en förklaring efter att något har inträffat.

Genom att följa priset har man möjligheten att ligga steget före. Toppar, bottnar och trender är allt man behöver studera, sedan kan man läsa ekonomisidorna som underhållning.

Iran skapar inte bara rubriker i oljesektorn. Kan man bara få tag på tillräckligt mycket vatten kan landet bli en betydande exportör av vete. Det är inte bara vete man planerar att expandera produktionen av. Om de lyckas eller inte ser vi till slut i priset. Så att analysera den globala produktionen av spannmål och vad efterfrågan kan tänkas bli räcker inte för att bilda sig en uppfattning om priset. Det dyker alltid upp nya producenter och andra faller bort.

En analys blir oerhört komplex och direkt omöjlig att greppa, ännu svårare att ta position och tro att det går att tjäna pengar på det. Men vad de som kan och vet bättre gör syns som sagt i priset, det är allt man behöver analysera. Och i vete är kursen på väg ned.

Man kan tro att en råvara inte kan falla så långt under produktionskostnaden, eller hålla sig där en längre tid. Möjligheten finns dock att kostnaden för produktion sjunker. Att priserna på spannmål i USA är rekordlåga innebär inte att de inte kan sjunka mer, mycket mer. I vete bör trendföljare ligga kort, blankade. Samma sak i majs, som en länge tid rört sig nedåt. Bara i sojabönor har vi tveksamma rörelser.

I guld och guldbolag har vi haft tveksamheter – men inte längre. En spikrak rörelse upp, där större spekulanter och hedgefonder köpte stort, visar att nu styr köparna, och då bör man köpa.

Att Dow Jones nu givit oss en signal att köpa på betyder inte att guldrallyt måste vara över. Möjligheten finns att de båda stiger. Korrelationen är ibland hög och ibland låg.

På den svenska marknaden är det OMXS30, som vi håller ett öga på just nu. Det enda som krävs för ett köp är en notering över förra veckans högsta. Nödutgången är tajt, något under februaribottnen.

Det kanske viktigaste just nu är att inte köpa för mycket om vi får högre toppar. Det är lätt att bli ivrig och glömma alla falska utbrott när kursen rusar efter en längre tids nedgång. Man behöver inte ha bråttom att köpa in i en ny bull-marknad. För om det nu är som så, att vi står inför en uppgång, kommer vi få mängder med möjligheter att köpa efter våra tekniska sättupper. Man behöver inte köpa exakt vid en botten eller sälja en topp för att bli en börstjänare, det går bra att ta lite i mitten av en trend också.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons