VECKA 17
Onsdag
24
April
BT-annons
2016-02-29
photo


Mot bättre tider
Olja nosar på tidigare topp, guldet skenar men silver sackar, aktiemarknaden piggnar till men spannmål faller.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Under veckan som gick talade en minister i Venezuela om ett nytt möte i mitten av mars mellan Saudiarabien, Ryssland och Qatar. Än så länge har länderna inte lyckats komma överens om så mycket mer än att hålla produktionen till nivån i januari. Iran har dock inga planer på att dra i bromsen just när man fått möjligheten att öka exporten. Istället talar de om att öka produktionen de närmsta månaderna, vilket troligtvis även kommer att ske i Irak.

Det låga priset på olja kommer dock att minska den globala produktionen med eller utan en pakt. I USA kommer nu tecken på att produktionen minskar drastiskt. Fler och fler företag som jobbar med att ta fram skifferolja har svårt att få nya lån och att få det att gå runt till dagens oljepris. Dessutom fortsätter antalet öppna oljeriggar att minska drastiskt och Crude Oil-produktionen går snart under 9 miljoner fat om dagen. Borrningsaktiviteten för olja i USA är den lägsta sedan 2009 och lagren rekordhöga.

Den fundamentala bilden börjar tala mer och mer för en botten, men så länge utbudet är högt kommer vi inte se högre priser. Minskar produktion kan ta lite tid innan det ger utslag i priset. Får vi bara en högre topp och en bättre teknisk bild, kan vi våga oss på att köpa lite försiktigt, inte allt på en gång men fiska lite vid en möjlig botten. Prickar man rätt finns möjligheten att komma in i en superstark rörelse, som den vi sett i guld sedan början av januari. Ett skenande pris på guld kan vara ett tecken på att vi står inför en ny kris men kanske inte direkt en aktiemarknad som rasar. Möjligheten finns att både guld och aktier stiger. Och stiger guld brukar silver följa med upp med en nära korrelation. Guld/silver-ratio är dock upp till 82, den högsta på sju år. En troy ounce guld är alltså värd 82 troy ounces silver. Silver är svagare än guld och korrelationen avtar. Det säger oss att vi helst köper guld, som är ledande.

Hedgefonder köper dock desperat både guld och silver i en köpvåg som är utöver det vanliga. Åtta veckor i rad har de ökat sin net long-position i silver samtidigt som antalet öppna kontrakt stiger kraftigt. Också i guld har de köpt åtta veckor i rad men här har antalet öppna kontrakt nått extremt höga nivåer: för någon vecka sedan hade vi 734 000 kontrakt öppna.

I Kina ser vi dock inte så stort intresse. Statistik visar man importerade endast 33 ton guld från Hong Kong i januari, vilket är en minskning på hela 57 procent på årsbasis och den lägsta siffran sedan augusti 2014. En svagare yuan har dock lett till att priset på guld stigit kraftigare i den kinesiska valutan än i dollarn och därmed är det troligt att det högre priset minskat efterfrågan. Vidare var Kinas import av guld i december högre än normalt, så det är möjligt att de hade lite på lager.

Kan guldet nu falla tillbaka i pris, bör det ses som en andra chans att köpa med den nya urstarka stigande trenden (se mer i dagens analys). Ett högre guldpris innebär dock inte att alla råvaror måste stiga, t.ex. bryter sojabönor just nu ned mot lägre lägsta efter en längre tids konsolidering. Detta kan bli årets trejd!

Blankning kan göras på utbrottet ned som vi nu ser, eller så går det bra att köpa vid tidigare toppar om vi istället får en tvär vändning upp efter ett falskt utbrott ned. Reaktionen på förra veckans statistik från USDA blev dock negativ; en säljvåg
utlöstes inte bara i sojabönor utan även i majs och vete. Enligt USDA kommer landarealen i USA för sojabönor att bli oförändrad i år. Ett lågt pris har alltså inte fått producenterna att minska. I vete har vi dock den lägsta landarealen på 46 år men i majs räknar men med en ökning av två miljoner acres (1 acre=0,819 tunnland) till totalt 90 miljoner. Även om priset på majs noteras på låga nivåer är går det alltså att göra en liten vinst och det är där producenterna lägger sitt krut. Historiskt sett är spannmålspriserna fortfarande höga, det finns en hög fallhöjd även om dagens nivåer är billiga jämfört med det som varit normalt de senaste tio åren.

I majs, vete och sojabönor bör trendföljare ligga kort, i guld lång – och snart även lång i olja bara vi kan få den där högre toppen som avgör allt, och som skulle ge oss en köpsättupp likt de vi sett i Dow Jones och OMXS30.

I dagens VM Update-analyser (läs mer här) kommer vi fram till att det inte längre ser så illa ut för aktiemarknaden och att oljan nu inte är långt från en köpsignal. Index som OMXS30 och Dow Jones är uppe och nosar på högre toppar efter tekniska bottenformationer. Det betyder inte nödvändigtvis att marknaden måste stiga, men det är en signal stark nog att börja köpa lite försiktigt på.

I oljan väntar vi däremot lite till. Det saknas fortfarande någon dollar för att vi skall få en högre topp, som skiftar den tekniska bilden. Uppgången från den senaste bottnen förklaras i media med att produktionen riskerar att minska.

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons