VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2016-03-07
photo


Guld mot skyarna men inte olja
Utbudet av olja minskar och efterfrågan i Kina väntas öka. En prisuppgång bör dock vara begränsad, men inte i guld.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Nu går det bra att köpa olja baserat på det tekniska. Lagren fortsätter dock att vara överfylllda och det kan vara svårt att se vad det är som skulle kunna utlösa en ny stigande trend. Brent noteras redan över $37 och WTI-olja över $35. WTI var som lägst nere och testade $26, så vi har redan sett en kraftig uppgång i priset.

Det har dock inte varit lätt att följa med upp på hela resan, då det har varit en rulling mellan kontraktsmånder. I dag ligger volymen i aprilkontraktet, som bara var nere till $29. Uppgången från $26 till $35 har alltså inte gått att trejda, vilket också är förklaringen till att andra derivatinstrumment inte stigit lika mycket som man kanske kan tycka att de borde göra.

Media förklarar uppgången med en rapport som visade på lägre utbud från OPEC och även USA. Vidare tror SIA Energy, en konsult i Peking, att efterfrågan på råolja kommer att öka i Kina under detta år. Man räknar med en import av 860 000 fat mer om dagen än föregående år. Vad vi ser är en vanlig råvarucykel; ett lågt pris minskar utbudet och ökar efterfrågan. Priset behöver inte ”räddas”.

Det talas en hel del om att Saudiarabien, Ryssland, Venezuela och Qatar bildat en kartell för att driva upp priset. Den 20 mars kommer de att ha möte i St. Petersburg där man bjudit in även länder utanför OPEC för en gemensam aktion i syfte att driva upp priset.

Men möjligen är det som så att vi haft peak oil och att på sikt sinar oljan. Ett nornalt oljepris för de senaste 40-50 åren har inte varit $100, snarare $20. Det har skapat alternativa lösningar som är här nu. Efter en period med skyhögt oljepris finns det ersättningar som kommer att finnas kvar även om priset på olja är lågt.

Lägg därtill att det finns regeringar som ser till att konsumenten inte får ta del av den stora minskningen i oljepriset genom att höja skatter när priset sjunker. Det innebär att utbudet är högt men eftersom det inte blir mycket billigare för konsumenterna ökar inte efterfrågan.

I USA kan bilisterna dock se stor skillnad i plånboken då bensinpriset mer än halverats på kort tid. I Dallas Texas kan man t.ex. tanka bilen för $1.6 per gallon, vilket är 3,58 kr per liter. En lång period med högt oljepris har dock lett till att många amerikaner bytt ut bensinslukande pickup-trucks mot små bensinsnåla Toyotabilar.

Dessa, och andra alternativ, finns kvar på marknaden för många år framöver.
Det är alltså inte troligt att peak oil kommer att driva upp oljepriset till skyhöga nivåer, entreprenörer hittar alltid alternativ.

Vad som dock skulle kunna nå skyhöga höjder utan gränser är guldet. Denna ”barbariska relik” är inte vilken råvara som helst, för många är det ett sätt att skydda sitt kapital mot inflation och en säkerhet i kristider men även en valuta.

I takt med att fiatvalutorna tappar köpkraft har guldet en tendens att stiger över tid.

Men även guldet stöter på konkurrens från alternativ, som t ex. Bitcoin och andra lösningar. Dessa kan dock liksom guld stiga hur mycket som helst beroende på vilken valuta man väljer att räkna med.

Just nu noteras guldet vid en ny 13-månadershögsta i den nordamerikanska dollarn, kanske som ett resultat av att dollarn försvagats kraftigt de senaste dagarna. Men det är inte bara i denna valuta vi sett en uppgång i priset, så något kanske är på gång. Årets inledande rörelse i guldet är unik. Det behöver dock inte alls betyda att vi står inför en kris med fallande aktieindex.

I brist på ränta och med minusräntor på sina håll är det inte otroligt att allt mer kapital söker sig till aktiemarknaden. Vidare bör stark ekonomisk data i USA hjälpa till att attrahera köpare av aktier.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons