VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2016-03-21
photo


Svag dollar eldar på uppgångar
Dollarn rasar medan råvaror som olja, guld och kaffe stiger.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I USA stiger börserna snabbt samtidigt som dollarn rasar och råvaror avancerar mot högre högsta. Svenska OMXS30 fortsätter dock att tveka och tittade istället tillbaka för ett återtest av tidigare motstånd som stöd, vilket ger tekniska trendföljare en möjlighet att köpa med den nya stigande trenden.

De amerikanska indexen är dock inte köpvärda i dag, eftersom de är extremt överköpta. Samma sak gäller för oljan som är uppe vid en högre topp efter en klassisk bottenformation. Köparna har åter kopplat greppet om både WTI-oljan och brent som är uppe vid tremånadershögsta.

Media har ännu inga problem med att lyfta fram argument för att oljan skall vända ned igen. Men det är lätt att glömma dollarns vikt i ekvationen. En lägre dollar åsidosätter lagen om tillgång och efterfrågan, då det blir billigare att köpa olja för köpare i andra valutor. Ett lägre pris har en tendens att öka efterfrågan. Den starka uppgång vi sett i olja kan således till viss del förklaras med att dollarn under samma tid rasat kraftigt mot en korg av andra valutor (dollarindexet).

Det högre oljepriset minskar vikten av att få till en ny kartell där de större oljepriducerande länderna minskar utbudet i en gemensam aktion i syfte att driva upp priset. Nya siffror visar att Saudiarabien, trots mycket prat om att minska sin produktion, ökade produktionen i januari till rekordhöga 10,23 miljoner far om dagen. Exporten har nått en ny niomånadershögsta på 7,84 miljoner far om dagen.

Trots detta har priset på olja inlett en stigande trend, vilket får anses som positivt, en bekräftelse av den stigande trenden. Men eftersom kursen klättrat kraftigt på kort tid, kan en eventuell dipp i priset bli kraftig, i sådant fall får den som missat att göra entré en andra chans.

En billigare dollar kan också förklara att guld och silver tagit fart upp. Den fysiska efterfrågan kan stå inför en liten uppgång, då Indien står inför en period med bröllop och festivaler. Försäljningen hotas dock av nya skatter som fått guldhandlare att stänga portarna och gå ut i strejk.

Det mest intressanta i guld är dock vad de större aktörerna gör, hedgefonder och liknande. Antalet öppna terminskotrakt är rekordhögt, vilket visar att intresset för guld är rekordstort. Större aktörer har köpt som galningar den senaste tiden även om de senaste veckan avvaktat med nya positioner medan priset rört sig sidledes på höga höjder. Potentielen för den nya stigande trenden är dock mycket större än vad vi sett i hittills i år.

En uppgång mot $2000, eller högre, är inte omöjlig. Det är inte bara i terminer vi ser ett ökat intresse, även i ETF:er har vi ett ett stort inflöde, nu också i silver som piggnat till efter att ha uppvisat en relativ svaghet.

En riktig raket är kaffe som tagit ett kraftigt kliv upp. Köpsignalen för tekniska följare fick vi när februaritoppen passerades efter ett misslyckat försök att ta ut tidigare botten.

Liksom i alla andra råvaror bör uppgången i kaffe vara relaterat till en svagare dollar. Nedgången i dollarn har pågått under några månader men accelererade under veckan som gick, då FED-chefen Janet Yellen meddelade att det inte är någon brådska att höja räntan.

Mot Brasiliens real har dollarn nått en ny sexmånaderslägsta, vilket gör det mindre attraktivt för kaffeproducenter att exportera kaffe till USA; minskat utbud brukar leda till stigande priser.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons