VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2016-03-29
photo


Köp svaghet i starka trender
Olja och socker rör sig ned mot trenden och skapar köplägen. Köp gäller också i aktier vid en eventuell dipp.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den senaste statistiken visar att lagren av råolja i USA fortsätter att öka trots att de är rekordhöga (se graf här). Förra veckan presenterades siffror som visade att largen ökade med 9,4 miljoner fat, vilket var långt över förväntningarna. Att priset på olja inlett en stigande dagstrend trots att marknaden flödar av olja, kan ses som positivt. De höga siffrorna är relaterade till en ökad import, som är den högsta sedan år 2013.

När man analyserar oljan är det dock inte bara utbud och efterfrågan man måste ha med i ekvationen. Uppgången i priset den senaste tiden finner sin bästa förklaring i dollarn som tappat kraftigt. En lägre dollar (som oljan prissätts i), innebär att om priset på olja står stilla sjunker det för den som betalar med annan valuta.

Ett sjunkande pris har en tendens att öka efterfrågan och minska utbudet. Så det som kunde utlösa en rusning till olja är en svagare dollar. Och för att analysera dollarn får man vända blickarna mot centralbankerna och ekonomin. Det blir lätt komplext, men att följa en trend är inte vidare svårt, det kan alla göra. Som teknisk trendföljare bör man ligga lång i olja och sikta på $50-60 inom några månader.

En svagare dollar har också hjälpt amerikanska aktieindex upp mot högre toppar. Samma sak här som i oljan, då kursen stiger till synes oförklarligt. Nasdaq 100, S&P 500 och Dow Jones är kraftigt överköpta, på extremt höga nivåer, där de inte längre är köpvärda. Eventuell svaghet bör ses som köpläge, dvs. om de står inför kraftiga nedgångar med långa röda staplar, är dessa väl värda att köpa in i.

I guldet har vi dock inte lika stark trend som i t. ex. aktieindex eller oljan. Guldets dagstrend är stigande men köparna har tappat momentum efter en rekordstark uppgång sedan början av året. Vi förväntar oss därmed en mycket kraftig rekyl ned, en dipp som långsiktiga aktörer kan köpa på, den som vill investera på 6-12 månaders sikt.

De tveksamma rörelserna kan hänga samman med en starkare dollar. Inflödet till ETF:er (fonder) fortsätter att öka samtidigt som större spekulanter och hedgefonder ligger kvar på en rekordstor net lång position. Det mest intressanta i guld är dock att antalet öppna terminskontrakt är rekordhögt, vilket visar att rekordmånga just nu handlar med guld. Eftersom det finns en köpare för varje säljare, säger en hög siffra inte så mycket om kommande rörelse. Men vi vet att det är hedgefonder som tagit den köpta positionen och det är mycket positivt.

Att många kontrakt är öppna säger oss att många aktörer också kommer ligga fel i nästa rörelse, vilket kan skapa explosiva rörelser. Det är en av anledningarna till att vi tror på en mycket kraftig dipp om en rekyl ned inleds, en annan att uppgången varit kraftig och att starka rörelser ofta följs åt av en snabb reaktion år motsatt håll.

Bland spannmål gäller nu utbrottshandel, det är köp på trendskiften som man bör fokusera på. I sojabönor går det bra att köpa direkt på dagens nivå och snart kommer även vete och majs. Det avgörande är tidigare rekyltoppar, köp så snart de passeras och inte när det kommer någon nyhet som förklarar varför priset stiger. Denna förklaring har en tendens att komma i efterhand när tajmingen för entré är den sämsta tänkbara.

I socker får vi nu negativa nyheter och priset störtdyker. Nedgången förklaras med att regn i Brasilien kan komma att utöka utbudet, men även att man i Thailand får bra betalt till dagens kurs och därmed har landet ökat exporten, vilket siffror för januari och februari i år visar.

Det tekniska läget är dock en vanlig rekyl ned mot en mycket starkt stigande trend. Så dessa nyheter bör inte leda till exit på en lång position, kanske det regnar lite för mycket i Brasilien och skördarna istället blir förstörda eller att man inte lyckas få ut sockret till hamnarna pga. av för mycket nederbörd – det har hänt förr.

Så sockerhandlare bör se nedgången som bra tajming för köp. Nedgången i olja ger oljehandlare en ny chans att köpa och kan vi också få en dipp i aktiemarknaden får alla som missat de senaste månadernas rally möjligheten att köpa billigt till en bra risk/reward-kvot.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons