VECKA 17
Lördag
27
April
BT-annons
2016-04-11
photo


Mindre guld till Kina, realen och dollarn i gungning
Oljan piggnar till, Kina köper mindre guld, guldskatter i Indien och nu vet vi varför kaffe och socker faller i pris.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Mot slutet av veckan som gick vaknade köparna åter till liv i oljan. Statistik visar på minskade lager i USA men bara marginellt. Vad statistiken fortfarande säger oss är att marknaden flödar över av olja, lagren är välfyllda efter en period med lågt pris.

I början av året såg vi WTI-oljan testa $26, nu kämpar priset med motståndet vid $40. Vi har alltså haft en kraftig uppgång i priset de senaste månaderna, något som har skiftat dagstrenden till positiv och därmed stoppat in trendföljare i köpta positioner. Det finns många förklaringar till uppgången, som t.ex. ökad oro i norra Afrika men kanske främst att ett lågt pris minskar produktionen. Att lagren är överfulla och priset ändå stiger, är dock något som är mycket positivt.

Det är också positivt att större aktörer och hedgefonder sedan januari i år nästan varje vecka ökat på sin nettolånga position, som nu börjat nå betydande nivåer. Att större aktörer köper är alltid ett bra stöd åt en trend.

Det har vi även sett i priset på guld och silver, där större spekulanter på kort tid bytt ut blankade positioner mot köpta. För bara några månader sedan trodde de alltså på nedgång i priset men nu har de köpt, och köpt betydande positioner, för uppgång. Som teknisk trendföljare finns inte alternativet att sälja guld eller silver blankt – utom möjligen om man går ned i skala och följer intradaytrenden om den skiftar till fallande.

Guldet är starkt, inte bara räknat i dollar, priset stiger även i euro vilket kan relateras till att ECB-chefen Mario Draghi håller alla dörrar öppna för fortsatta interventioner. Enligt Bloomberg i fredags fortsätter inflödet till guldrelaterade ETF:er (fonder), med över två ton.

I Asien fortsätter efterfrågan på guld dock att minska. Uppgången i priset är nära relaterat till en svagare dollar och euro. I Kina har centralbanken (PBoC) drastiskt minskat på inköpen, som nu ligger på den lägsta nivån sedan juli förra året. Och i Indien försöker myndigheterna åter hindra folket från att byta ut en hårt reglerad pappersvaluta mot guld, genom nya skatter, vilket fått guldhandlare att gå ut i strejk. Det är andra gången på kort tid man försöker kyla av intresset för guldet i Indien med skatter, den första gången fick staten ge med sig men nu har de alltså åter tagit upp kampen mot denna ”barbariska relik”.


Den svaga dollarn har satt fart på de flesta marknader efter långa perioder av sidledes rörelser utan långsiktiga starka trender. Bland mjuka råvaror är det kaffe och socker som just nu bjuder upp till dans till köparnas musik. Det tekniska läget är rekyl ned mot stigande trend, alltså perfekt tajming för köp med tajta nödutgångar något under tidigare bottnar.

För bara någon vecka sedan var priset på socker uppe och testade en ny 17-månadershögsta. Just när vi fick bra förklaringar till varför, vände priset ned; nyhetsflödet har en tendens att alltid ligga steget bakom priset. I dag kan vi istället läsa om varför kursen gått ned, vilket kan gee en negativ bild, så att man lätt tror att nedgången kommer att fortsätta.

Då Brasilien är en ledande exportör av kaffe och socker, har en svagare real (landets valuta) ett finger med i spelet. Ökad volatilitet i valutan ökar också svängningarna i råvarupriserna.

Att skördarna i Brasilien förväntas bli goda och högre än förra året kanske förklarar prisnedgången de senaste veckorna, men med en valuta som går bärsärkagång kan allt hända. Som vanligt är det inte valutan real, utbud eller efterfrågan av råvaran som vi tittar på vid beslut om att köpa eller sälja något blankt. Det enda viktiga är vad andra aktörer gör, de som vet bättre, insiders (i råvarumarknaden är insiderhandel laglig) och välinformerade aktörer.

När de börjar köpa och köper betydande mängder för att priset kanske är för lågt, baserat på fundamenta ännu inte rapporterat i media, bildas högre högsta och högre lägsta i prisgrafen. Då är vi intresserade av att köpa.

Om priset är högt leder det till ökade försäljningar från de som är välinformerade, något som sedan bildar lägre lägsta och lägre högsta i prisgrafen, då vill vi sälja blankt och spekulera i nedgång.

Klicka här för en graf över brasilianska real!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons