VECKA 16
Torsdag
18
April
BT-annons
2016-05-30
photo


Avgörande för guld, silver och index
Guld och aktier står inför avgörande denna vecka.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Inför den kommande veckan kan vi förbereda oss på att trejda metaller som guld, silver och platina. Men det är inte bara köp som gäller just nu; i guldet är en blankning intressant på några veckor till månaders sikt. Utlösare för blankning är en notering under fredagens lägstanotering. Det skulle kunna utlösa stoppar från större aktörer som ligger tungt i köpta positioner.

I silver och platina ser det dock mycket trevligare ut, där kan man köpa direkt på dagens nivå, eftersom vi har ett annat tekniskt läge. Större aktörer ligger med relativt stora positioner där också men det är en bit kvar tills vi får en lägre lägsta. Det tekniska läget är rekyl ned mot en stigande dagstrend och då är tajmingen god för att köpa..

Genom att köpa silver och samtidigt sälja guld har man en ganska neutral position (i förhållande till alla övriga marknader). Möjligheten finns att båda slutar med vinst men med lite tur blir man sittandes med en vinnare på lite längre sikt. Vilken som är rätt, köpet eller blankningen, kan vi inte veta i dag. Men om inte priset rör sig sidledes bör vi ha en trejd som har potential att ge stor vinst.

Den andra affären gäller det sedan att stänga snabbt, så snart vi ser att den går åt fel håll. Det gäller alltså att hålla förlusterna små och låta vinsterna löpa, det är viktigare än att gissa rätt på åt vilket håll marknaden kommer att gå.

Samma sak gäller i aktiemarknaden; ingen kan förutspå framtiden och därmed finns det heller ingen som vet hur marknaden kommer att gå. Att analysera och ha många rätt har väldigt liten korrelation med stora vinster.

S&P 500, Nasdaq 100 och Dow Jones stiger nu från högre rekylbottnar. Dessa är värda att bevaka för noteringar vid lägre lägsta och vi kommer att springa mot exit snabbt för att hålla förlusterna små. Tekniska trendföljare bör ha köpt med de stigande trenderna, antingen på utbrotten upp mot högre högsta efter misslyckade försök att ta ut tidigare bottnar eller på dippen ned de senaste veckorna.

Nu gäller det att låta vinsterna löpa och inte göra exit för tidigt. Det är annars lätt att glädjas i första vågen men för att ha råd att betala alla förluster måste man verkligen se till att maximera vinsterna de (få) gånger det går riktigt bra.

Skulle de amerikanska indexen trilla ned under tidigare rekylbottnar går det bra att blanka för den som är lite aggressiv. Första blankningskandidat är dock svenska OMXS30 som varit ledande på nedsidan.

I oljan har vi för bara några dagar sedan sett högre toppar. Dagstrenden är positiv och kursen överköpt. Att priset är överköpt är ett tecken på styrka, att trenden är stark. Vi ser det inte som en signal att sälja blankt, för oss är det en no go-signal, gör ingenting, avvakta bättre läge.

Bara om oljan vänder ned blir det intressant och då trenden är stigande är det bara köpta positioner som är aktuella.

Större aktörer ligger långa med den positiva trenden. I början av året rapporterade ICE om att de som grupp låg med en ganska stor kort position, som nu dock alltså är återköpt och utbytt mot en lång.

Samma sak gäller i villaolja och bensin som har hög korrelation med olja. Energisektorn har haft en fantastisk utveckling den senaste tiden. Det har fått hedgefonder att tanka köpta positioner i WTI-olja, villaolja och bensin.

I naturgas har de dock en nettokort position som ökat kraftigt enligt den senaste mätningen från CFTC. Trenden i naturgas följer inte alls olja och har inte gjort det de senaste åren. Det är snarare så att naturgas sjunker när olja stiger.

Det viktigaste just nu är alltså inte vad FED-chefen Janet Yellen har att säga, eller vad ECB hittar på. Och vem som vinner presidentvalet i USA är inte heller så viktigt för naturgasprisets utveckling. Det som är av vikt är vad de större aktörerna gör och det syns i priset. Stigande kurser är ett tecken på positiv fundamenta, exakt vad brukar nå media först när det är för sent att agera på den.

Om priset faller säger det oss att något inte står rätt till, då vill vi inte ligga kvar med köpta positioner.

För att avgöra om priset stiger eller faller, analyserar vi tidigare toppar/bottnar och räknar på prisets medelvärde, vilket alltså är av större vikt för oss än det brus som avges från media varje dag.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons