VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2016-06-06
photo


Statistik, regn och svag dollar
Jobbstatistik, regn och svag dollar sätter fart på råvaror.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 

Fredagens statistik från USA rörde verkligen om i de flesta marknader. Dollarn störtdök, guld och silver rusade och aktiemarknaden åkte jojo upp och ned.

Statistiken visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 38 000 personer i maj. Förväntningarna låg på en ökning med 160 000 personer, vilket kan förklara de snabba svängningarna. Ökningen är den svagaste sedan september 2010.

Det innebär att en FED-räntehöjning i sommar osäker. Banker ledde nedgången medan guldbolag tog täten bland vinnarna. S&P 500 stängde nära dagshögsta efter att ha varit ned kraftigt. Men den dagliga handelsregionen på 20 punkter låg i linje med vad som är normalt. Indexet noteras dessutom i ett tajt område där priset pendlat i över sex dagar.

Vi tror att aktiemarknaden kan komma att explodera om fjolårets toppar passeras. Ovanför är det fritt från hinder. Vi tänker mycket lite på vad det är som skulle kunna vara utlösare för ett rally eller på varför marknaden i så fall skall upp.

Men vi tror också det finns potential för en nedgång på 6-12 månader. Vi är alltså öppna för både köp eller blankning i aktiemarknaden.

Bland valutorna är dollarn på väg ned och råvaror upp. Starkast av alla är socker som drivs av minskat globalt utbud och mycket regn i Brasilien. Men det är inte bara i norra sydamerika som det regnar; i Argentina har ofördelaktiga väderförhållanden fått utbudet att minska kraftigt. USDA har just skrivit ned förväntningarna med 2,5 miljoner ton. Buenos Aires Grain Exchange skrev ned förväntningarna med 4 miljoner ton redan i april.

Medan efterfrågan på soja (från Kina främst) är stabil minskar alltså utbudet, vilket har fått priset i Chicago att explodera. Troligt är att exporten av soja från USA kommer att öka och en fallande dollar innebär att priserna blir billigare för köpare i andra valutor.

Sojabönor har dragit med sig både majs och vete upp.

Fredagens jobbstatistik satte alltså fart på guldrelaterat i takt med att priset på guld och silver skenade. Statistik på försäljningen av guldmynt visar ett ökat intresse, förra månaden såldes det mynt för 76 500 ounces i USA. Det är mer än tre gånger så mycket som maj förra året och den högsta majsiffran sedan 2011. Sedan årets början har det sålts 427 500 ounces,  vilket är dubbelt så mycket som samma period förra året.

Denna statistik kan sägas visa vad de mindre (odd lots) aktörerna gör. När vi analyserar terminen ser vi istället vad hedgefonder och professionella gör och just nu köper de också som aldrig förr!

De senaste veckorna har vi dock sett en liten minskning i större aktörers netto-långa position i terminen men den är fortfarande mycket hög. Vad detta säger oss är att guldet bör kunna stå inför en trend, en större rörelse. Ökat intresse innebär fler vinnare och förlorare som kan ge stöd åt en trend.

Men vad det inte säger oss är om nästa våg blir upp eller ned. Vi kan anta att det blir upp eftersom intresset för köp ökar kraftigt men möjligheten finns att köparna snabbt blir mättade; när alla köpt kan det bara vända ned. Och vänder guldpriset ned kan det tänkas bli lite panikstämning då ju många ligger med köpta positioner och kanske måste göra exit. Som tekniska aktörer följer vi medelvärden samt tidigtare toppar och bottnar, dessa avgör om vi skall köpa eller sälja blankt.

I olja har vi då varit köpare en längre tid eftersom den marknad är köparstyrd med stigande medelvärden och högre högstanoteringar. Denna trend är dock inte den lättaste att förklara med fundamenta, varför vi gillar den ännu mer! En marknad som stiger utan en bra förklaring brukar ha mycket mer att ge, tills den dagen då vi kan läsa om en bra förklaring i media.

Under veckan som gick steg oljan efter att OPEC ej lyckats enas om en limit för produktionen samtidigt är lagren av råolja i USA rekordhöga.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons