VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2016-06-13
photo


Brexit, guld och råvaruraketer
Janet Yellen-prat kan få guld att sätta fart, rakettrender i råvaror och brexit.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!


Vi får en del frågor om hur pundet kommer att gå vid ett eventuellt brittiskt utträde ur EU. Är det positivt eller negativt? Vilka konsekvenser det kan tänkas få för övriga marknader? De bästa svaren och givna förklaringar får vi dock först efteråt.

Även om vi i dag kan bilda oss en uppfattning om vad som kommer härnäst, hjälper det oss inte så mycket när det gäller att tjäna pengar på börsen. För reaktionen från marknaden är inte alltid den ”rätta”. Vi kan få stigande kurser på något som är negativt och fallande när det ”borde” stiga. Den logiska och rätta rörelsen brukar komma först när alla ”svaga” händer är utskakade.

När det gäller trenderna i det brittiska pundet mot den nordamerikanska dollarn, är det nedåt för pundet på lång sikt men neutralt på kort sikt några månader. Pundet toppade mot dollarn år 2014 något över 1.7000. Dagens pris på 1.4000 kan verka billigt men år 1985 var värderingen lika, på 1.0000.

Området vid 1.4000 har agerat som stöd sedan mitten av 80-talet. En etablering därunder och vi kan sikta på 1.0000 igen, i annat fall är det 1.7000 som bör kunna testas igen. Det som agör vår position i pundet, som vi aktivt handlar med, avgörs av dagstrenden. Klicka här för en långtidsgraf av pundet!

Eftersom vi är trendföljare ligger vi ganska tungt i råvaror just nu, då denna sektor exploderat de senaste veckorna.

Oljan har dubblats sedan den bottnade för några månader sedan. De senaste dagarna har vi sett svaghet, då dollarn avancerat kraftigt. Problem med produktionsabrott i Kanada, Nigeria och Libyen riskerar att minska utbudet, men i USA är lagren fortfarande välfyllda.

Större spekulanter ligger tungt i olja med köpta positioner med den stigande dagstrenden.

Veckans raket blev kaffe som sköt i höjden mot en ny tiomånadershögsta men det slutade med en krasch, så snart uppgången tappade momentum. Det fanns inte tillräckligt med kraft för att hålla kursen kvar på höga höjder. Tekniska handlare bör dock ha anpassat nödutgången efter volatiliteten och därmed fortfarande vara långa från sättupperna i början av året. En andra chans för köp har vi i dag på en sättupp vi skriver om i dagens analyser.

Det som satte fart på köparna var en rapport från Brasiliens väderlekstjänst där de förutspådde frost i de södra regionen av kaffeplantagen. Detta kan skada kaffeplantorna och minska utbudet. Men det är inte bara kallt vänder som satt fart på kaffet; mycket regn är också negativt, kanske inte för plantorna men för transporten av skörden.

Mycket regn bör alltså inte bara ha inverkan på kaffepriset, även socker och sojabönor blir svårare att transportera till hamnarna i Brasilien. Det har fått priserna på att explodera. Än så länge handlar det om en raketet som vägrar att falla tillbaka. Socker har inte varit så dyrt sedan sommaren 2013 och sojabönor noteras på niåer från juni 2014.

Brasilien är världens största exportör av kaffe (Arabica), socker och sojabönor. Trejdar man dessa kan det alltså vara intressant att läsa väderrapporter från sydamerika.

Andra råvaror som vaknat till liv efter en längre tid utan några större prisförändringar är majs och vete. Majs är starkast av de två, då en ny fleraårshögsta testas. En rapport från USDA satte dock stopp för köparnas framfart; denna raket har fortfrarande bränsle kvar när den nu faller tillbaka något. Tekniskt sett handlar det om en vanlig rekyl ned mot en mycket starkt stigande dagstrend.

USDA rapporterade att 75 procent a majsplantagen är i bra eller excellent, vilket är mycket högre än tidigare förväntat.

Medan mjuka råvaror och spannmål befinner sig i extrema rörelser står guldet stilla och stampar på samma nivå som vi sett i flera månader nu, ingenting händer. Hedgefonder har minskat ned på sin nettolånga position som dock fortfarande är mycket stor.

Guldet har en tendens att reagera kraftigt på vad FED och Jannet Yellen säger och gör just nu. Veckans FOMC-möte (The Federal Open Market Committee) kan därmed komma att sätta fart på guld inom några dagar. Förväntningarna på en räntehöjning har sjunkit kraftigt sedan sämre jobbstatistik än väntat presenterades i USA.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons