VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2016-06-20
photo


Statistik bekräftar marknadsmörker
Siffror från BarclayHedge visar vad proffsen tror: aktier ned, guld och dollar upp, olja sidledes.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

BarclayHedge genomför
varje månad en undersökning om vad hedgefondförvaltare tror på. Den senaste statistiken, som släpptes för bara någon dag sedan, visade att bara 12,3 procent av förvaltarna trodde att aktiemarknaden skulle stiga, en extremt låg nivå. Hela 53,1 procent var negativt inställda, också det extremt högt. 34,6 procent var neutrala.

Vad detta säger oss är att marknadens professionella är negativa till aktiemarknaden och att de möjligen sålt. Statistiken kan jämföras med den från CFTC där terminsmarknadens aktörers positioner avslöjas, läs mer om Cot-indexet här!

CFTC:s statistik visar vad hedgefondförvaltarna gör. Ofta ligger de med trenden på rätt sida i råvaror, index och valutor. Denna grupp är inte något man bör gå emot, då de ofta får rätt.

Att bara 12,3 procent av förvaltarna nu tror på aktier, bör nog inte ses som att alla redan sålt och att det inte finns fler kvar som kan driva ned marknaden. Det visar ju inte  vad alla andra gör och tror. När vi har statistik på mer än en grupp, där också amatörer får svara på frågor, är extrema nivåer av större vikt.

Vi kan då dra slutsatsen att majoriteten är negativa, så kanske har alla redan sålt och då spelar fundamenta inte så stor roll. Vid en botten, eller topp, brukar de flesta ha fel positioner även de professionella, det ligger i marknadens natur.

Statistiken från BarclayHedge ser vi därmed som en bekräftelse på att det börjar mörkna för aktiemarknaden. Rent tekniskt har alla större europeiska index givit säljsignal och trendar ned. I USA är de stigande dagstrenderna över och ersatta med konsolideringar, som snart kan bilda toppformationer via lägsta lägsta.

Förra året såg vi prov på hur snabbt det kan gå utför när säljarna väl strömmar in. Flera månaders, eller års, vinster kan raderas ut på några dagar. Marknaden har dock lärt sig att det går bra att köpa dessa paniker. Två gånger förra året fick vi se marknaden i USA krascha för att snabbt återhämta sig. Detta talar dock inte för att samma mönster återupprepas: nästa gång kanske den riktiga vågen ned kommer.

Många litar på att Janet Yellen och FED ska lyckas hålla S&P 500 uppe, och kanske har de möjlighet att göra det under kortare perioder, men historiskt sett har ingen lyckats förhindra en total kollaps av indexen. Det brukar inträffa lite då. I dag ligger den största fokusen dock på brexit och valet på torsdag.

Ja eller nej – möjligen kan det vara detta event som blir utlösare till nästa bear-marknad. Det finns också en möjlighet att tidigare stigande trender återupptas. Om det sker kan det tänkas att gruppen köpare är enorm, eftersom om bara 12,3 procent av hedfondförvaltarna tror på högre noteringar för aktieindexen är det inte troligt att de ligger på så stora köpta positioner.

Högre högsta och stigande dagstrender kan komma att skapa en ny köpvåg upp när fonderna skall in. För oss som följare av trender är det toppar och bottnar som får avgöra vår position; en lägre lägsta och förvaltarna har nog rätt (vi tar rygg), en högre högsta och de har troligen fel (vi köper).

BarclayHedge visade också att förvaltarna var mycket positiva till den nordamerikanska dollarn, bara 10 procent trodde på lägre noteringar och 58,8 procent på högre.

Det också intressant att 50 procent tror att guldet kommer stå högre om sex månader, vilket stämmer överens med deras agerande i terminsmarknaden där spekulanter ligger på en gigantisk nettolång position. Bara 23,2 procent trodde att guldet skulle stå lägre.

I terminen ligger gruppen spekulanter (hedgefonder) med en netto lång position på över 240 000 kontrakt, en ny rekordnotering samtidigt är antalet öppna kontrakt nästan 795 000, också det en hög nivå som visar att fler blir intresserade av guld och att vi därmed kan komma att stå inför en trend.

Dessa siffror är som sagt inte något vi vågar gå mot och ta kontrapositioner på, statistiken visar vad marknadens proffs gör och tror, de som är stora och växt sig stora genom att ha rätt. (mer om ”counter trend trading” här)

I olja var det 39 procent som trodde att priset skulle stå högre, 35,4 procent på lägre och 25,6 procent var neutrala. Det ger oss en neutral total bild för oljan.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons