VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2016-06-27
photo


Brexit ger exit och blankning
Just nu gäller exit på köpta och blankning men det finns en möjlighet att vi byter ut sålda mot långa igen.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Reaktionen på brexit blev både negativ och positiv, som vanligt är det mycket oklart om vilka som egentligen vann, köpare eller säljare. Första reaktionen var ned, då tog säljarna över i både pundet och aktieindexet FTSE100 som visar utvecklingen över de 100 största bolagen på Londonbörsen. Men sedan tog köparna över och stängde indexet högt samtidigt som pundet steg.

Guld och silver reagerade med en kraftig våg upp, vilket också dollarn gjorde. Vi fick se extrema rörelser men inte stängningskurser på extrema nivåer. Det vi har nu är negativt för aktiemarknaden med lägre lägsta i index som S&P 500, Dow Jones, Nasdaq 100, EuroStoxx50, DAX och svenska OMXS30. Guld och silver trendar upp, där bör man ligga lång.

Möjligheten finns nu till en tvär vändning, vi har då ett guldläge att lika snabbt byta ut blankade trendföljande positioner. Skulle aktieindexen nå nya högre toppar har vi haft en fejkad rörelse ned som stoppar ut många från köpta men också sett till att stoppa in blankare i blankade positioner.

Högre toppar kan komma att utlösa en köpvåg vi inte sett på många år, vilket tar de amerikanska indexen upp mot nya alla tiders högstanotering. Men just nu vågar vi inte satsa en enda krona på att det sker, vi är bara öppna för möjligheten att det kan ske.

Eftersom säljarna styr efter flera klassiska tekniska trendskiften från toppformationer, utgår vi nu från att vi kan stå inför 4-6 månader i en ny bear-marknad. Det är inte säkert att denna våg blir lika kraftig som den vi såg förra året, även om det började med en väldig fart. För att nedgången skall bli långvarig måste den nog sega sig ned lite, så att inte alla säljer på en gång.

Den senaste statistiken från CFTC visade fortsatta tokköp i guldterminen bland hedgefonder. De köper nu även silver, vilket de inte gjort på länge. Antalet öppna kontrakt i guld är 815 220; av dessa ligger större spekulanter nettolång 256 898 kontrakt. Antalet öppna kontrakt fortsätter att öka, vilket ger stöd åt trenden och rörelsen upp: ju fler som är inne i marknaden desto fler vinnare och förlorare som kan tänkas bidra till en trend.

I silver har vi 233 666 kontrakt öppna och 75 155 är spekulanter med nettolång position. Också där ser vi antalet öppna kontrakt trenda upp i takt med att priset når högre högsta.

Att större aktörer fortsätter att köpa guld och silver talar för fortsatt uppgång bland ädelmetallerna.

Koppar har dock gått sin egen väg den senaste tiden. Kursen konsoliderar utan någon tydlig trend efter ett försök till utbrott mot en lägre lägstanotering. Rent tekniskt är bilden svagt negativ, likt aktiemarknaden. Större aktörer ligger kort i koppar sedan några månader tillbaka.

Det kanske intressanta med fredagens rörelser är att dollarn rusar parallelt med guldet. Korrelationen mellan de två marknaderna trendar som allt annat, ibland stiger guldet när dollarn faller men vi har också perioder där de båda marknaderna rör sig åt samma håll.

Så möjligheten finns alltså att guldet kan stiga i pris även om dollarn gör det. Råvaror generellt har dock börjat ge vika den senaste veckan. Oljan är ned från ett misslyckat försök att ta ut tidigare topp, kött bryter ned och spannmål faller fritt.

Förra veckan sålde vi vete blankt på en lägre lägsta, en trend i linje med vad de större aktörerna gör. Enligt CFTC ligger de med 533 609 kontrakt nettokort, vilket är mycket men inte extremt. Vete går fortfarande bra att blanka, direkt på dagens nivå.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons