VECKA 19
Lördag
11
Maj
BT-annons
2016-07-11
photo


En himla röra, köp USA sälj Europa!
USA kan står inför uppgång, Europa trendar ned och i Sydafrika blossar en konflikt upp som kan ge volatilitet.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det är just nu en himla röra på världens finansmarknader. Det är inte i sig något negativt för en börsspekulant, under osäkerhet ökar volatiliteten och med den möjligheten till kortsiktig handel.

Under veckan som gick såg vi rallyn i de amerikanska aktieindexen medan aktiemarknaderna i Europa trendar nedåt utan hopp om trendskiften. Skall marknaden upp eller ned kan man fråga sig, svaret är just nu: både och!

Vi har tidigare helt fokuserat på blankningar i aktiemarknaden eftersom den tekniska bilden skiftade från positiv till negativ. Naturligtvis inte ”all in” med allt på en gång. Entré görs enligt en pyramidstrategi; först när de första positionerna visar vinst ökar vi och fortsätter att sälja. Nu när USA bryter upp börjar vi köpa lite i taget, inte allt på en gång, men vi släpper blankningarna.

I index som OMXS30, DAX och Euro Stoxx finns det dock ingen anledning att släppa några blankningar. Rent tekniskt ser det riktigt illa ut, samtidigt som det börjar se fantastiskt bra ut i Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100.

Bland råvaror är det också en ”himla röra” för vi har inte någon tydlig bred trend. Spannmål trendar t.ex. ned i rörelser där priserna faller fritt men ädelmetaller rusar istället till högre högsta. Softs som bomull, socker och kaffe är också på väg upp medan oljan står inför ett skifte till en negativ trend.

Intresset för guld fortsätter att breda ut sig ju högre priset går. Trenden är fortfarande att stora, välinformerade aktörer köper. Enligt CFTC ligger större spekulanter på en nettolång position som är nästan 290 000 kontrakt. Centralbanker köper också guld. Kinas centralbank PBoC ökade sina guldreserver med 15 ton i juni. Det innebär ett lager på 1823 ton, vilket fortfarande är mycket lågt sett till internationell standard.

Rallyt i guld stöds alltså av stora aktörer, som köpt desperat och fortsätter att köpa även då priset stiger. Tidigare följde inte palladium och platina med upp men de senaste veckorna har vi sett ändring på det. Den enda metall som inte följer med upp är koppar.

Uppgången i platina kan förklaras med en nära korrelation till guldet men också oroligheter i Sydafrika. Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU), en fackförening som representerar platinaindustrins arbetare, har just presenterat sina krav som är en höjning av lönen med 50 procent för de lägst betalda och 15 procent för de mer utbildade arbetarna.

Men det är inte lönekraven som är det radikala utan istället för ett avtal på tre år, som tidigare varit standard, vill man nu istället förhandla om ersättningen i 12-månadersperioder.

Gruvföretagen Anglo American Platium, Impala Platinum och Lonmin inleder förhandlingar nästa vecka. Fackföreningen National Union of Mineworkers (NUM) kräver en ökning på 20 procent.

Intressanta möjligheter i platina och palladium
Platina och palladium har en historia av mycket volatilia rörelser, extrem volatilitet under vissa perioder där priset stiger till skyarna helt utan hinder eller faller fritt utan stöd. Priserna kan verkligen gå bärsärkagång.

Detta kan ofta vara relaterat till strejker till följd av sammanbrott i förhandlingarna mellan AMCU och NUM. Skulle vi se stopp i produktionen och strejker denna gång är det upplagt för att vi åter får se dessa ganka unika rörelser i platina men också palladium som är nära korrelerad.

Vi vet ingenting ännu, men risken/chansen att de snabbt kommer fram till ett avtal utan oroligheter är nog ganska liten. Kanske är det just därför som både platina och palladium rusat upp mot högre toppar de senaste veckorna?

Att förhandlingar skulle äga run var känt sedan lång tid med inte vad kraven var. Detta skapar alltså möjligheter men det är inte så enkelt som att titta på priset och läsa vad de båda parterna har att säga. Vi försöker istället vara med i dessa marknader med våra tekniska modeller som följer trender på kort eller lång sikt.

Med extrema rörelser kan en liten position ganska snabbt bli stor!

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons