VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2016-07-18
photo


Säkra guld men rally i silver och bomull
Priset på guld rör sig upp men det är i silver och bomull som bjuder på de kraftigaste rörelserna.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Den senaste statistiken från CFTC visar att hedgefonder och större aktörer säljer guld för första gången sedan maj. Det handlar om en minimal förändring i en rekordstor nettolång position som växt sig stor samtidigt som antalet öppna kontrakt ökat kraftigt. Det är alltså inget negativt att de nu tagit en liten paus i köpandet samtidigt som priset vänt ned i en liten rekyl.

De senaste händelserna i Frankrike och Turkiet borde kunna ge lite extra stöd åt priset, då guldet har en tendens att vara en stabil valuta i kristider. I ETF-marknaden såg vi ett utflöde av guld under förra veckan men silver hade istället ett inflöde på 200 ton för hela veckan. Totalt innehav bland silver-ETF:er är 20 428 ton.

Silver har den senaste månaden uppvisat en relativ styrka gentemot guld. Volatiliteten och svängningarna är högre, vilket vi också ser i palladium och platina, som vi skrev om förra veckan. Platina kämpar nu med det psykologiska motståndet vid $1000, men dagstrenden är positiv så vi bör kunna få se en uppgång utan några större problem.

Sedan drygt en månad tillbaka har större aktörer minskat ned på sin nettolånga position i råolja. Till skillnad från guld är det inte någon obetydlig skillnad, då utförsäljningarna varit stora samtidigt som antalet öppna kontrakt (OI) minskat. OI var som högst i januari i år, varefter det stadigt rört sig nedåt.

Det var alltså en första divergens; priset fortsatte upp men färre öppna kontrakt cirkulerade. Både brent och WTI-olja har vänt ned från tekniska toppformationer. Vi spekularade tidigare i köpta positioner eftersom priset steg i en stark rörelse, nu är det istället blankningar med trenden som intresserar oss som trendföljare.

Statistik visar att lagren av råolja fortsätter att minska i USA, vilket man kan tycka är positivt för priset men att det vänt ned säger oss att man bör vara försiktig med köp. Istället visade det sig att lagren för oljerelaterade produkter, som t.ex. bensin,
ökade i rask takt

Lagren av bomull minskar också men i så snabb takt att priset på råvaran exploderat de senaste veckorna och nått en ny tvåårshögsta i den snabbast tvådagarsuppgången sedan år 2012. Här har vi en marknad där det just nu råder obalans mellan utbud och efterfrågan.

Det är inte troligt med en snabb stabilisering av priset, då vi just sett att kursen tagit sig ut ur en lång konsolidering samtidigt som antalet öppna kontrakt nått skyhöga nivåer. Det betyder att fler bler involverade i bomull. Hedgefoner ligger på helt rätt sida trenden då de började köpa redan i början av april.

Eftersom vi haft en ny tvåårshögsta, är motstånden ovanför få och svaga, vi kan mycket väl också få en treårshögsta. Det som trendar upp har en tendens att fortsätta att stiga medan det som faller brukar falla lite till.

Vi ser också högre priset i koppar. De senaste veckorna har vi haft en uppgång från en högre botten men det är en bra bit kvar tills priset når en ny årshögsta. Positiv ekonomisk statistik från Kina har gett hopp om en ökad efterfrågan. Intresset bland de större aktörerna är dock fortsatt lågt. Den senaste månaden har antalet öppna kontrakt rasat men det intressanta är att under den här tiden har hedgefonder köpt men inte köpt för att gå lång. De innehar förvisso en liten nettolång position men de stora köpen var blankade positioner som täcktes.

Att större aktörer har en neutral position i koppar bekräftar prisgrafen, som saknar en stark trendriktning. Så snart vi ser en serie med högre högsta eller lägre lägsta kommer nog också intresset för koppar att ta fart. I koppar är det därmed tekniska modeller som trejdar utbrott man bör jobba med just nu.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons