VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2016-09-12
photo


Kan Yellen ”rädda” marknaden?
En börskrasch kan äventyra Janet Yellens position som FED-chef. Frågan är om hon kan hålla marknaden över ytan.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I fredags såg vi en slakt på de amerikanska aktieindexen. Det kom dock inte direkt som någon överraskning, eftersom vi sett sidledes rörelser under större delen av sommaren med extremt låg volatilitet. Och något som vi kan påstå med hög säkerhet, är just att perioder med låg volatilitet brukar följas av explosiva rörelser. Men vi kan inte säga när eller åt vilket håll och det är därför vi använder tekniska modeller för att bestämma när det är dags att ta position men också om vi skall köpa eller sälja blankt.

Efter rasen i fredags är det många som börjar sökandet efter ett svar på frågan ”varför föll marknaden?” Det finns gott om förklaringar men dessa brukar komma först i efterhand som berättelse från analytiker som gör sitt bästa att förklara det oftast oförklarliga.

Om det är rätt eller fel att marknaden faller tillbaka är inte något man bör fokusera för mycket på. Även om man ”vet” svaret på varför marknaden faller så kommer man till dilemmat att bestämma om det är rätt eller fel.

Det är lätt att fastna i ett önsketänkande och tro att marknaden inte kan gå ned, eller att den bara ”måste” stiga på FED:s monetära policy. Och inte kan väl FED-chefen Janet Yellen låta marknaden krascha just före ett presidentval, där hon med största sannolikhet kommer att missgynnas av en bear-marknad. En börskrasch skulle kunna gynna Donald Trump som sagt att Ms. Yellen inte är republikan och därmed kan det bli svårt att bli omvald.

Frågan är då om Janet Yellen har möjlighet att hålla marknaden uppe om den verkligen vill ned. Man skall inte ta för givet att  FED har möjligheten att undvika börskrascher, för i så fall skulle de inte ha inträffat om och om igen de senaste 100 åren.

Vi tar alltså fredagens varningssignaler på fullaste allvar, vilket vi gör varje gång marknaden rör sig ned mot en lägre lägsta. Möjligen är det falskt alarm även denna gång och indexen når nya högre toppar ganska så snart igen; då kan vi börja köpa igen.

Till portföljen BT Multi är vi just nu försiktiga med nya köp, med det betyder inte att vi springer till exit och stänger alla öppna positioner för att byta ut dem mot blankningar. Detta sker gradvis enligt en pyramidstrategi, där man ökar exponeringen mot trendens riktning ju längre den pågår. Dvs. ju mer det faller, desto större vinst kommer blankningarna att visa och därmed kan vinster användas för att ta fler korta positioner. Så länge trenden stiger köper vi och ökar till köpta när innehaven visar vinst.

Den senaste statistiken från Barcley Hedge visar att bara 19 procent av fondförvaltarna i USA är positiva till S&P 500. Siffror som togs fram före fredagens nedgång. I juli var hela 31,7 procent positiva. Nästan 50 procent är negativa till indexet.

Detta kan tolkas på två sätt: att det finns många köpare vid sidlinjen som kan tänkas ge stöd åt en stigande trend om det vänder upp eller så har de helt rätt och marknaden står inför en korrigering.

Vi använder denna statistik som en del av ett stort pussel. Att det är så många förvaltare med negativ inställning ger oss extra stöd bakom ett köp, OM och endast om kursen stiger upp mot en högre topp – bara då ser vi det som positivt. Att marknadens professionella är negativa samtidigt som priset faller ger oss signalen att det nog är bäst att följa de som kan och är bättre pålästa.

I guld och silver har större spekulanter dock köpt under en längre tid och byggt upp enorma positioner. Det råder ingen tvekan alls om att de tror att priserna kommer att gå högre. Siffrorna är så extrema att man undrar om det verkligen finns någon kvar att köpa som kan ge stöd åt en trend och högre priser.

Nu när guld och silver börjar röra sig ned ligger större aktörer på fel sida, vilket innebär att förlusterna ökar. Blir de för stora är det troligt att de tvingas göra exit av olika anledningar, vilket kan skapa en kraftig våg ned.

Vi behöver inte ha en bra fundamental förklaring till att blanka guld. Faktiskt stärker en stark fundamental bild en kort position, för då är det många som ligger fel vid trendskiftet och därmed fler som blir överraskade och drabbas av panik, vilket kan leda till långa röda staplar. När alla som vill och måste sälja har sålt och priset verkligen är undervärderat, kan marknaden vara redo för en ny våg upp i linje med fundamenta.

Detta gäller för alla marknader, råvaror, aktier eller valutor – fundamenta sätter priser på lång sikt. På kort sikt kan vad som helst hända.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons