VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2016-10-10
photo


Oj, oj, oj, vilken vecka!
Pundet, guld och silver rasar men S&P 500 och OMXS30 rör knappt på sig, vi förbereder blankningar.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det brittiska pundet kraschade, igen, under veckan som gick. Ingen visste riktigt vad som hände; om det var robotar som handlade ned kursen på sterling eller om det var Frankrikes president François Hollandes kommentarer om brexit, som bringade valutan på fall. Att pundet försvagades och föll kraftigt är dock det enda som intresserar oss som trendföljare. Rätt eller fel, just nu bör man ligga kort i pundet med den negatvia dagstrenden.

Samma sak gäller för guld och silver som också skapade rubruker under veckan som gick. Vår förklaring till den kraftiga nedgången hade vi klar redan före raset: att större spekulanter och hedgefonder låg på fel sida dagstrenden och tvingades göra exit.

Större aktörer har en tendens att vara just trendföljare, så när en trend blir uppenbar och en stor grupp hamnar på fel sida, brukar vi se explosiva rörelser.

Vad som nu återstår att se är om rörelsen ned i guld och silver möjligen bara var en våg för att ta ut stoppar och driva ut svaga köpta händer från långa positioner just före en ny våg upp. Vad veckans rörelse gjort är att röra om i guld- och silvermarknaden. Många fler kan nu tänkas stå vid sidan av, en grupp som kan ge stöd åt en eventuellt stigande trend.

Det är troligt att större aktörer och hedgefonder gjort exit på stora delar av sinad köpta positioner. Börjar priset stiga igen är det troligt att många vill in igen och vi kan få en lika snabb uppgång.

Vi är därför mycket intresserade av att trycka på köpknappen i guld och silver men inte så länge priset faller fritt. Söker man köp kan entré göras på några olika sätt. Antingen tajmar man entré när intradaytrenden skiftar till positiv, eller så inväntar man en bottenformation i dagsgrafen och går in när köparna åter visar intresse.

Intresset för aktiemarknaden och de större indexen fortsätter att vara rekordlågt med extremt låg volatilitet i S&P 500. Under veckan fick vi se en daglig handelsregion på bara 14 punkter, snittet är 20 punkter och det är inte så länge indexet rörde sig med 30-50 punkter om dagen. Det händer alltså ingenting i S&P 500.

Ett liknande mönster har vi i svenska OMXS30 som försöker att bryta upp mot högre högsta och skapa en ny stigande trend. Men det finns inte tillräckligt med köpkraft ännu.

Det är dock inte så negativt som det kan låta. Vi har en mer neutral svagt positiv bild. Så länge vi inte har en kraftig våg ned med stora utförsäljningar, finns möjligheten att momentum i uppgången tickar upp. Rent statistiskt sett brukar faktiskt en svag trend oftare återta momentum än den skiftar.

Veckan som gick bjöd också på en högre topp i oljan, vilket satte fart på oljerelaterade bolag som Lundin Petroleum. Oljans tekniska mönster är förvisso inte så imponerande men det tekniska är inte längre lika negativt som det varit en längre tid med lägre lägsta och lägre högsta.

I Lundin Petroleum ser vi nu en högre högsta efter en lång konsolidering. Bolaget har rört sig upp mot en högre topp och därmed inlett en stigande trend, köp kunde göras i god tid när tidigare topp passerades. Missade man den sättuppen kommer nästa på rekyl, en sättupp vi kommer att trejda till BT Multi-portföljen.

Till vår portfölj ligger vi nu till stor del på köpta innehav just eftersom dagstrenden i OMXS30 är positiv.

Denna vecka förberedde vi oss dock på att ett skifte kan komma, som tar indexet ned i en fallande trend. Det är för tidigt att blanka i dag, men vi har placerat ut ”bete” för blankning i ett stort antal aktier som kommer att lösa ut om marknaden vänder ned.

Lägre lägsta och vi går kort, blankar med den nya trenden och slutar köpa.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons