VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2016-10-17
photo


Snigel utan styrfart
De större aktieindexen står stilla utan några starka trender. I Getinge och Fingerprint bär det dock utför med fart.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Svenska OMXS30 fortsätter att klättra upp mot högre högsta men det sker helt utan momentum; indexet rör sig med snigelfart upp mot tidigare toppar samtidigt som de amerikanska indexen börjar uppvisa svaghet. Det känns nu som om det är en enda lång väntan på vem som skall bli nästa predident i USA. Men även med den frågan ut världen är det inte bara en fråga om aktieindexen kommer gå upp eller ned, risken finns också alltid för en krasch.

Trenden de senaste veckorna har varit att guldet försvagas och dollarn stärks över lag. Detta skapar rörelser i de större valutaparen som i drygt ett år sitt stilla utan långsiktig trend. Guldet inledde 2016 starkt men är nu på väg att radera ut den uppgången. Större spekulanter och hedgefonder låg tidigare tungt i guld och silver, en position som nu är på väg att monteras ned i takt med att trenden når lägre lägsta.

I vete och majs har större aktörer under en längre tid spekulerat i fallande priser med den fallande pristrenden. Trenden är dock inte längre fallande, istället har vi fått högre högsta och en bekräftelse på att köparna styr i majs och vete. En stor grupp spekulnanter ligger på fel sidan trenden i både majs och vete, vilket ger utrymme för fortsatt uppgång (när de återköper blankningar).

En marknad som brukar vara ledande är koppar men där har det inte hänt något under en längre tid, priset konsoliderar. Och just därför är koppar mycket intressant just nu. Större aktörer har intagit en nettokort position men priset har ännu inte börjat trenda.

Skulle vi se en lägre lägsta bekräftas dagstrenden som fallande, då kan man ta position med de större aktörerna. Vid en högre högsta gäller dock köp. Att hedgefonder börjat sälja koppar blankt samtidigt som priset konsoliderar, kan vara ett tecken på att nästa våg blir ned.

Som vanligt är vårt jobb inte att lista ut om koppar kommer stiga eller falla i pris, utan att vara med när endera händer. Stiger kursen köper vi, faller det blankar vi och hamnar vi på fel sida stängs positionen kvickt.


På svenska Large Cap är det svårt att hitta köpvärda aktier just nu. OMXS30 tvekar som sagt men också många aktier. Oljerelaterat som Lundin Petroleum går bra att köpa på rekyler ned, men aktier i fallande trend där priset noteras i ett stödlöst område som Getinge, bör man vara mycket försiktig med.

Just Getinge har haft en fantastisk utveckling bakom sig sedan år 2000 men priset är nu på väg utför i snabb takt och gör många tidigare glada investerare besvikna. Detta skapar starka motstånd ovanför; när utförsäljningarna från höga höjder väl börjat brukar det vara svårt att återhämta sig. Getinge skulle lätt kunna falla till 100 kr från dagens nivå vid 160 kr, det finns inga starka närliggande stöd inunder, som fångar upp kursen.

Samma sak gäller i Fingerprint, som gått ned i ett stödlöst område på kort sikt. Det är blankning som gäller men tajmingen för entré i dag vid en lägre lägsta är lite dålig.

Ett intressant bolag som ännu inte skapat rubriker är Autoliv, som sedan i somras stått stilla inom en mycket tajt handelsregion. En blankning är intressant vid en lägre lägsta men skulle köparna ta priset till en högre topp, vill vi istället köpa.

Det som avgör om vi trycker på köp- eller säljknappen är trenden, vi låter trenden vara vår vän.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons