VECKA 17
Tisdag
23
April
BT-annons
2016-11-14
photo


Guldet rasar, Druckenmiller sålde allt
Spekulanter säljer guld men köper koppar och aktier.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Volatiliteten tickar nu upp i de flesta marknader och därmed också möjligheterna för trejdning både på kort och lång sikt. Det är när priset rör på sig som möjligheter skapas. Kanske det viktigaste är då att man inte håller fast vid förluster och stänger vinster snabbt.

Inom trejdning gäller det att göra tvärt om; låta vinsterna löpa och stänga förlusterna snabbt. Det är vad vi fått göra i några blankade innehav av aktieindexen som gick från lägre lägsta till högre högsta i samband med Trumps seger. Vi måste alltså byta åsikt och bli lite mer positiva men inte för snabbt och ett steg i taget, där vi sakta bygger upp en portfölj med köpta positioner i takt med att marknaden stiger.

Möjligheten finns nu att Mr. Trump kommer tala om för alla hur misskött ekonomin är efter åtta år med Obama, något som kan leda till en bear-marknad och nedgång som sedan den nya presidenten lyckas vända. Det borde vara efter fyra år när det är dags för omval som Trump öser ut siffror och statistik på hur bra jobb han gjort.

Just nu ser det ut som om vi har fel med blankningarna i aktiemarknaden men de är inte helt överspelade ännu, det kan komma en andra våg ned denna vecka som  ger oss rätt, om inte börjar vi alltså att köpa.

Att vi blankat guld verkar dock vara helt rätt. Priset skenade upp för en kort stund under valnatten men sedan har det gått utför utan att kursen tittat tillbaka. Hedgefondveteranen Stanley Druckenmiller sålde då sin köpta position i guld. Vad Druckenmiller gör är intressant eftersom hans track record (30 procent per år i snitt under 24 år) var så bra att han stängde fonden då inflödet av kapital från investerare blev för stort.

Druckenmiller, som också är känd för att ha varit George Soros högre hand, kanske inte gjort ett lappkast för att istället gå kort, men det viktiga här är nog hur enkelt och snabbt exit gjordes. Tidigare var han skeptiskt till aktiemarknden och positiv till guld.

”Jag sålde allt mitt guld under valnatten. Samtliga skäl till att jag har ägt det under de senaste åren ser ut att vara på väg att försvinna” - Stanley Druckenmiller

Det som fick honom att springa mot exit var att Trumps administration kommer att vara drivande för avregleringar och en skattereform som väl täcker upp för de negativa delarna som protektionism innebär.

I dag har Druckenmiller intagit blankade positioner i amerikanska, brittiska, tyska och italienska obligationer samt gått lång i sektorer som reagerar positivt på tillväxt.

Men det är inte de enskilda affärerna som man bör fokusera på. Lärdomen borde vara att släppa sitt ego och istället följa marknaden. George Soros lär ha sagt att han inte har rätt mer än 50 procent och troligtvis ligger Druckenmiller på samma låga nivå, varför det är lönlöst att försöka ta rygg.

Den marknad som reagerat starkast på Trumps seger är koppar som rusade över 18 procent, utan att något annat än presidentvalet inträffat, klicka här för en graf!

Att koppar stiger betyder inte att guld och silver måste följa med upp, korrelationen har visat sig kunna vara mycket låg även under längre perioder.

Trenden bland större spekulanter har en längre tid varit att de gör exit på köpta i guld och silver samt intar nya köpta positioner i koppar. På bara några veckor har antalet öppna kontrakt ökat med nästan 50 procent och det är statistik där de senaste dagarna inte är medräknade.

Redan före de kraftiga rörelserna såg vi alltså professionella ta position åt rätt håll.


 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons