VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2016-12-05
photo


Tala är silver, blanka är guld.
Den starka dollarn pressar råvarupriserna. Större aktörer ligger fortfarande fel i guld. Bomull mot strömmen.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

 

För några månader sedan låg större spekulanter och hedgfoner tungt lastade i guld och silver. I dag ligger de fortfarande med köpta positioner men de är halverade i takt med att terminspriset faller fritt.

En starkare dollar har sänkt många råvaror som inlett starka trender. Dessa rörelser är inget man bör gå mot; sälja dollarn bara för att den är dyr i förhållande till tidigare noteringar eller köpa vete för att priset är rekordbilligt.

Det är däremot aldrig för sent att följa en trend: blanka guld, köpa aktieindexen eller byta ut svenska kronor mot dollar.

Den 29 november rapporterade CFTC att större aktörer låg lång med nästan 104 000 terminskontrakt, i juni var den siffran så hög som 286 000 kontrakt. Vad dessa siffror säger oss är inte hur dumma dessa aktörer var utan att de fortfarande har en stor position på fel sida trenden. Skaran säljare är fortfarande stor: de som köpt och ännu inte gjort exit samt se som ännu inte sålt blankt.

Det brukar inte vara någon bra idé att gå mot större spekulanter och hedgefonder, ofta har de rätt och många gånger ligger de på rätt sida trenden. När de inte gör det brukar vi se snabba svängningar och ökad volatilitet, vilket vi just nu har i guld och silver.

I koppar har de däremot gått lång med den nya stigande trenden. De har nu en rekordstor lång position i koppar på nästan 81 000 kontrakt, samtidigt som priset rör sig upp mot högre höjder.

Under veckan som gick kom OPEC överens om en produktionsminskning, vilket fick priset på olja att stiga, eller i varje fall var det anledningen som media förklarade prisuppgången med.

Intressant är att större aktörer ligger neutrala i ICE Crude oil, de ligger vid sidlinjen, möjligen i väntan på en trend. Kan oljan bara ta sig upp mot en högre högsta ökar nog också intresset bland de större aktörerna.


Bland spannmål har större aktörer kvar en megastor nettokort position i vete. Samtidigt bryter priset ned mot lägre lägsta och bekäftar dagstrenden som negativ och ger de större spekulanterna rätt. Det är inte läge att gå mot dessa och köpa vete bara för att priset når en lägre lägsta. Att spekulanterna ligger kort innebär nog att det finns stöd från fundamenta.

Det är när priset når en högre högsta och hedgefonderna ligger tungt i blankade positioner som det kan bli åka av!

Eller om en marknad når en lägre lägsta och större aktörer köpt stort, som i t ex. guld för någon månad sedan.

En intressant marknad vi börjat blanka är socker, eftersom kursen faller ned mot en lägre lägsta samtidigt som större aktörer ligger på en relativt stor nettolång position. Med nästan 155 000 köpta nettolånga kontrakt finns det gott om aktörer som kan drabbas av panik och orsaka en kraftig våg ned. Positionen är ned från 290 000 kontrakt för några veckor sedan, vilket visar att vi ser ett skifte.

Samma sak ser vi i kaffe, där större aktörer en längre tid haft en stor nettolång position men att priset nu bryter ned mot lägre lägsta.

I bomull har vi köpt ett utbrott upp mot en högre högsta, vilket fått större aktörer in i en rekordstor nettoköpt position på 101 000 kontrakt. Vi tvekar dock inte en sekund att göra lappkast och byta ut den köpta positionen mot en blankad, om kursen trillar ned till en lägre lägsta och bekräftar trenden som negativ, vilket då också innebär att större aktörer ligger fel.


 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons