VECKA 17
Fredag
26
April
BT-annons
2016-12-12
photo


Är rally äkta?
Marknaderna vädrar morgonluft med trumf på hand och Donald på väg in i Vita huset. Det ser ljust ut – för tillfället.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Det är inte så länge sedan som media fokuserade på hur marknaden skulle krascha med Donald Trump som president. Några veckor efter valet och världens aktiemarknader är starkare än någonson. Dow Jones noterar nya alla tiders högstanoteringar nästan varje dag, tätt följt av S&P 500.

I Europa är svenska OMXS30 uppe över tidigare toppar och har bekräftat dagstrenden som positiv, likaså tyska DAX samt Euro Stoxx 50 och andra europeiska index.

Det är lätt att känna att man missat detta rally, som aldrig verkar tappa momentum för att släppa in senkomlingar. I en befintlig trend där priset noterar högre högsta, är det svårt att köpa; som teknisk trendföljare bör man redan vara inne i marknaden, ligga steget före.

Till vår BT Multiportfölj valde vi att fokusera på blankningar just före valet när de amerikanska indexen bröt ned mot lägre lägsta. Det innebar inte att vi gjorde något fel, vi skulle göra samma sak igen om samma tekniska bild dök upp.

Vi sålde dock inte allt blankt på en gång eller stängde våra köpta positioner. Lite försiktigt började vi att gå kort på utbrotten ned. När det inte blev något av nedgångarna och vi istället fick högre högsta, hade vi små positioner som låg fel och därmed små förluster som vi fick ta.

Samtidigt som exit gjordes började vi köpa lite försiktig med den nya stigande trenden. Ju mer det stiger desto mer köper vi och då marknaden nu befunnit sig i stigande trend en längre tid, har vi relativt hög fokus på köpta positioner.

Men det är inte för sent att köpa in i den här trenden, som kan komma att pågå några månader utan att priset tittar tillbaka. Hur länge uppgången håller i sig och på vilken nivå det vänder, är en fråga som vi överlämnar till ”experterna” att besvara, eftersom det inte finns något säkra svar.

För att ta sig in i trenden behöver man inte köpa indexen. Det finns gott om aktier med trevlig teknisk bild där man kan applicera strategier för utbrott och därmed bli garanterad en köpt position om uppgången fortsätter. Men de bolag man väljer ut för köp bör inte vara de som uppvisat en relativ svaghet och noteras nära en ny årslägsta, utan starka bolag som haft en tendens att följa med upp men som ännu inte är överköpta.

Till BT Multi har vi lagt upp sju nya bolag för köp men vi gör inte entré vid högre högsta.

Man behöver inte heller fokusera helt på aktier; Trump har satt fart på de flesta marknader. Råvaror har börjat trenda starkt samt valutamarknaderna. I en del fall kommer man för sent och får lugnt invänta en rekyl ned men t.ex. olja har ännu inte börjat trenda i dagsgrafen.

Under veckan som gick kom OPEC-länderna överens för första gången på länge och beslutade om en minskad produktion. Detta borde vara positivt för priset, en högre högsta och vi kan köpa på utbrott med stöd från en fundemental händelse.

Sedan är frågan om OPEC har förmågan att styra priset och om alla länder håller fast vid avtalet. Det finns många frågetecken men skulle det vara som så att priset når en högre topp, ser vi det som ett tecken på att de som är mer välinformerade än oss köper och då har vi inga problem att ta rygg.

Oljan har bjudit på en hel del falska utbrott i år, både upp och ned. Möjligen är det på tiden för ett äkta vid nästa rörelse. Svaret får vi först efteråt, varför vi använder en nödutgång, en stop loss, som ser till att hålla förlusten liten när vi har fel.




 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons