VECKA 16
Fredag
19
April
BT-annons
2017-02-06
photo


Köp dyrt och blanka billigt
Hedgefonder satsar på olja, Trump skapar oro men aktiemarknaden fortsätter i sin positiva trend.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Donald Trump fortsätter att skapa rubriker och S&P 500 fortsätter upp mot högre högsta, ett vanligt mönster och en trend vi haft en längre tid nu. Det blev aldrig någon börskrasch när Trump tog över men en bear-marknad kan ligga bakom hörnet, så det gäller ändå att vara på sin vakt. Vi vet helt enkelt inte hur marknaden kommer att gå, bara att just nu stiger det och så länge trenden är positiv har vi en liten edge, om vi fokuserar på köp.

Varje nedgångsperiod inleds med en lägre lägsta, det är när det sker som vi slutar  att trycka på köpknappen, drar oss tillbaka för att eventuellt blanka. Ibland är det falskt alarm och en lägre lägsta följs av en högre högsta. När det sker gäller det att inte envist hålla sig kvar i blankade positioner och hoppas på det bästa, för oftast sker det värsta; först när depån är nere på noll kommer den rörelse man hade hoppats på.

I aktiemarknaden har vi relativt starka trender nu, något som smittar av sig också på valutor och råvaror. Den nordamerikanska dollarn steg först i samband med att Trump tog över men de senaste veckorna har kursen fallit tillbaka.

I media handlar det mycket om vem som säger vad och ”experter” gissar vilt. På lite sikt är det tekniska läget rekyl ned mot en stigande trend för dollarn, vilket innebär köpläge. Sedan vad alla andra tror har inte så stor betydelse.

Viktigare är vad de med insikt gör, vad de tar för positioner och hur mycket, vilket statistik från CFTC visar. Vid den senaste mätningen framgick det att hedgefonder och större aktörer köper olja som aldrig förr, de sitter nu på en rekordstor nettolång position samtidigt som antalet öppna kontrakt skenar. Priset står dock stilla i en liten tajt räjong. Att de med insikt köper tungt, kan vara en indikation om att nästa våg i olja blir upp.

Det gäller även villaolja, bensin och naturgas. Spekulativa positioner är rekordstora, något man inte bör gå mot i tron om att de har fel. Större spekulanter har inte växt sig stora p.g.a. att de har fel.

Ibland hamnar de dock på fel sida, som t.ex. just nu i vete där priset är på väg upp från en bottenformation men de större aktörerna har ännu inte hunnit återköpa alla blankade positioner. Om detta har vi skrivit flitigt de senaste veckorna; spannmål noteras i ett mycket intressant tekniskt läge där hedgefonder ännu inte gjort entré med trenden.

Den senaste statistiken visade dock att de gått nettolånga i majs med drygt 14 000 kontrakt, vilket är en liten men ändå köpt position, samtidigt som priset tar sig upp i ett område fritt från motstånd.

I guld ligger större aktörer fortfarande nettolånga samtidigt som priset trendar ned. De senaste veckorna har de ökat till en köpt position, när priset rekylerar upp, vilket alltså inte är något positivt. Likaså i silver ligger de långa, något som säger oss att det kan finns mycket kvar på nedsidan; det är inte läge att bottenfiska i dag. Trenden bland större aktörer är att de sålt stort det senaste halvåret.

Juli 2016 hade de en nettoköpt position på nästan 287 000 kontrakt, i dag är det knappt 60 000 kontrakt, inte vidare positivt. Antalet öppna kontrakt har under samma period minskat från 946 000 till 703 000, intresset för guld avtar stadigt.

I de lite mer exotiska marknaderna som socker, bomull och kaffe har hedgefonder köpta positioner, i linje med prisets rörelser. Bomull är på väg upp i ett motståndslöst område, upplagt för fortsatt rally samtidigt som större aktörer har en rekordstor nettolång position.

Kakao går dock mot trenden, där har större aktörer en relativt tung nettokort position, i linje med trenden.

Ju starkare trend desto större brukar de större aktörernas position bli. De ligger alltid rätt i de längre trenderna och möjligen är det just därför de växt sig så stora att positionerna måste rapporteras in till CFTC.

Att större aktörer valt att följa trenden, borde ge en signal till alla andra spekulanter att göra samma sak. Att jobba mot en trend, köpa bottnar och blanka toppar kanske känns bra för man köper billigt och säljer dyrt.

Framgångsrisk börsspekulation handlar dock inte om att göra det som känns bra och agera på vad man tror, för ofta är det som är svårast att göra det rätta: dvs. köp dyrt i det som redan avancerat och blanka det som är billigt.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons