VECKA 13
Fredag
29
Mars
BT-annons
2017-05-29
photo


Olja och aktier på höga höjder
OPEC är inte längre så viktigt, aktiemarknaden kan snabbt radera flera års uppgång.

OPEC och priset på råolja skapade under veckan rubriker, då priset tvärt emot mångas förväntningar vände ned på beskedet om minskad produktion. OPECs roll i oljemarknaden är inte så stor som den varit, de skapar rubriker mest i brist på bättre nyheter.

Det är enkelt att förklara om priset går i riktning med vad som sägs på OPEC-möten men gång på gång reagerar marknaden med att gå sin egen väg. Detta kanske kan bero på att OPEC-länderna också väljer att gå sin egen väg oavsett vad som beslutas på mötena. Det blir som en rusning att först trycka på säljknappen för att bli av med produktionen innan priset faller ännu mer, säkra
framtida produktion och dra nytta av det ändå relativt höga oljepris vi har i dag.

Om man jämför priset med toppen år 2008 är det förvisso billigt i dag men det bör man inte göra. Vad som är intressant är oljans snittpris, inte priset vid extrema toppar. På 80-talet pendlade oljepriset mellan $10 och $20.

År 1998 gick det att köpa olja för $10.65 och år 2002 för $17. Efter en topp på $147 år 2008 sjönk kursen till $33.20.

Dagens nivå runt $50 har en potential att halveras. Ett snittpris för de senaste 200 månaderna ligger på $40. Det skulle vara normalt om oljan blev onormalt billig, det  sker nästan alltid i en trend; att priset sjunker lite för mycket eller stiger lite för
mycket före ett skifte.

I USA talas det om att Donald Trump skall sälja ut hälften av de strategiska lagren av olja, samtidigt visar lagerstatistiken på historiskt mycket höga nivåer. Veckans statistik visade på en minskning med 4,4 miljoner fat men det är bara en liten del i en rekyl mot den långsiktiga trenden.

Det finns gott om olja i dag, utbudet är högt, pristrenden fallande. Så det är ganska så självklart att det är på säljknappen man bör trycka, oavsett vad OPEC försöker basunera ut i media. Det är också på säljknappen hedgefonder och större aktörer tryckt flitigt en längre tid.

Statistik från CFTC visar att de sålt stadigt sedan 21 februari, nästan varje vecka har de minskat på sin nettoköpta position. Att de ligger långa innebär också att det finns en stor grupp som ännu inte blankat, något som kan ge extra stöd i en nedgång av priset om det fortsätter utför.

Men som vanligt så kan vi med säkerhet inte påstå något när det gäller finansmarknaden, det finns alltid ett ”om”. För oss som tekniska handlare rör det sig om tidigare topp. Om oljan vänder upp och efterlämnar en prisgraf med högre lägsta och högre högsta, är det ett tecken att välinformerade aktörer köper.

Om oljan vänder upp får vi istället spekulera med köpta positioner men vi behöver inte söka stöd i media eller läsa på om den fundamentala bilden, det räcker med att priset stiger, just eftersom det visar att råvaran är attraktiv och att det finns köpare
beredda att om och om igen betala ett högre pris.

Det fenomenet har vi just nu i aktiemarknaden som fortsätter att rusa även i en extremt överköpt marknad. Att något är överköpt, betyder för oss att många vill köpa, ett tecken på styrka när köparna väljer att betala extremt dyrt.

Möjligen är marknaden övervärderad och dyr. Men en sak vet vi med säkerhet och det är att en bred trend har en tendens att nå exceptionella nivåer före ett skifte. Det kan komma att sluta riktigt illa som många ekonomer förutspår, att vi återigen är
på väg in i en bubbla, ännu större än det vi sett tidigare.

Den bubblan spricker dock inte av högre högsta och högre lägsta. Det börjar alltid med en lägre lägsta som sedan kan utlösa en kedjeeffekt, där flera månaders uppgång kan utraderas på några dagar, och år av uppgång försvinna på några veckor.

Vi har sett det förut och kommer att se det igen men vi vet inte när, varför vi alltid tar en ny lägre lägsta på fullast allvar

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons