VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2017-06-19
photo


Ta ansvar, det är ditt fel!
Att ta ansvar för sin handel, förluster och felsteg, är viktigare än själva strategin.

OMXS30 noteras bara ett tiotal punkter från toppnoteringen i maj och mindre än 100 punkter från en ny alla tiders högstanotering. Indexet har gått spikrakt upp från 1250 till 1650, vilket ökar risken för en kraftig rekyl ned mot 1450 som skulle innebära att 50 procent av tidigare uppgång raderas i en vanlig rekyl.

Nu vet vi inte om 1450 kommer att träffas före en ny alla tiders högstanotering eller om den nivån någonsin kommer att återtestas. Men vi behöver inte veta det för att tjäna på nästa rörelse i OMXS30, vi behöver inte klura ut åt vilket håll indexet kan tänkas på.

Nu har vi en liten flagga i indexet, en möjlig fortsättningsformation, som dock saknar värde när det gäller att förutspå något. Vi kan dock ta position på ett utbrott – och då säljer vi blankt på kort sikt – OM tidigare rekylbotten vid 1605 passeras: tryck på säljknappen om indexet når 1600 och sikta på 1450 med en nödutgång på 1660. Risken blir 60 punkter mot målet på 150 punkter, en trevlig risk/reward-kvot.

OMXS30 har förvisso redan varit nere under 1600 detta dock endast som ett resultat av felaktig data samt beroende av vilken produkt man handlar med. Vad som hände i måndags var att SCA avskiljde Essity och bolaget tappade 80 procent av sitt värde direkt, vilket fick OMXS30 att rasa och skapa en ”spik”.

En aktör som AvaTrade gjorde det rätta och jobbade med den riktiga datan, vilket innebar att OMXS30 aldrig gick under majbottnen!

Denna tabbe blev kostsam för många aktörer, men som vanligt när det gäller börsen går det inte att skylla från sig, man får vad man väljer och betalar för. Det håller inte att skylla på någon annan, mäklaren bär inget ansvar för dina förluster inte heller utgivaren av produkten. Om det så blir strömavbrott som leder till stora förluster, är DU själv ytterst ansvarig, det finns diselelverk att införskaffa som backup. Kan man inte ta ansvar och skyller på någon annan är man inne på helt fel tankespår, en trader måste lära sig att ta ansvar för sig själv och vad man gör.

Att skylla ett misslyckande på någon annan är en försvarsmekanism för att inte själv bryta ihop, skydda sitt psyke. Det är helt normalt, folk gör det hela tiden inom alla områden. Men när det kommer till pengar blir det svårare; aktiv börshandel handlar mycket om psykologi, inte bara den stora massans agerande utan även och framför allt att hantera sig själv och sina känslor.

En av Börstjänarens läsare sålde Whole Foods blankt just före Amazon kom med budet som i fredags fick aktien att öppna upp med ett större gap. Förlusten blev enorm även om risken var kontrollerad enligt de principer vi förespråkar. Det hjälpte inte att ha en nödutgång och en risk på 2% blev istället 6-10% av portföljen.

Vem skall man skylla på när något sådant sker? Det är egentligen bara att acceptera spelets regler.

Bara den som är stark nog att jobba vidare och ta ansvar kommer att lyckas som aktiv i marknaden. Det är faktiskt som så att man förmodligen inte gjorde något fel även om 10% av portföljen raderades i ett nafs. Följer man trenden brukar dessa överraskningar ske åt rätt håll men följer man den kortsiktiga trenden som var fallet i Whole Foods, är det omöjligt att skydda sig.

Att förlusten blir 4-6 gånger större än beräknat, måste kan räkna med även om det inträffar väldigt sällan. Det händer lite då och då, oftast är det denna enda affär som går helt galet som raderar en lång serie med vinster. Vanligt är att system med hög träffsäkerhet går extremt bra under en period men de brukar innehålla en risk som nästan garanterar att vinsterna kommer att raderas ut snabbt. När det sker känns det ofta som om man hade otur – men experten vet bättre!

Lösningen på problemet med gap och överraskningar är som med nästan allt annat: gå ned i risk snarare än att försöka förbättra systemet för att undvika att det sker i framtiden. Istället för 2% i risk per affär kan man gå ned till 1% eller 0,5%. Men då försvinner det ”roliga”, trading blir som vilket jobb som helst med rutiner som kan liknas vid en skrivbordstjäns på Statistiska Centralbyrån. Chansen att man överlever som trader och att depån visar vinst, ökar dock. Tristess blir det största hotet. Finansmarknadens image från Hollywoodfilmerna tynar bort och trading blir som vilket arbete som helst, men en heltidssysla där man bestämmer över sig själv och inte behöver svara inför någon.

Om vi återgår till OMXS30 och kursen istället passerar tidigare topp vid 1660, gäller köp med ett mål på 200-300 punkter och nödutgång på 1600, också det en extremt bra risk/reward-kvot. Men några garantier på att vi inte får uppleva överraskningar och maximal otur har vi inte. Genom att välja rätt mäklare* och produkt, kan vi dock minska risken för att någon annan orsakar oss en oväntad förlust.


*På Börstjänaren rekommenderar vi AvaTrade (med plattformar och sajt på svenska) – så klart, eftersom de är vår sponsor. Men de är också sponsorer för att vi själva aktivt handlat med dem i tio år och är mycket nöjda. Klicka här för en presentation med Mark Mates på AvaTrade!

 

http://borstjanaren.se/images/twitter077_marg.png

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons