VECKA 12
Tisdag
19
Mars
BT-annons
2023-07-10
photo


Kloka ord från Mises
Dagens visdomsord från Ludwig von Mises.

”Economics must not be relegated to classrooms and statistical offices and must not be left to esoteric circles. It is the philosophy of human life and action and concerns everybody and everything. It is the pith of civilization and of man´s human existence.”
Ludwig von Mises

"Ekonomi får inte förvisas till klassrum och statistiska kontor och får inte överlåtas till esoteriska kretsar. Det är människolivets och handlingens filosofi och berör alla och allting. Det är civilisationens kärna och människans mänskliga existens."

Ludwig von Mises var en inflytelserik ekonom och filosof känd för sitt arbete inom klassisk liberal ekonomi och den österrikiska skolan inom ekonomi.

Citatet ovan betonar hans tro att ekonomi inte bara är ett akademiskt ämne eller en teknisk disciplin, utan en avgörande aspekt av mänskligt liv och samhälle.

Enligt von Mises är ekonomi inte begränsad till teoretiska diskussioner eller statistiska analyser som utförs inom klassrum och kontor. Han betonade att ekonomi är sammanflätad med mänsklig handling, beslutsfattande och samhällsorganisation.

Det är en filosofi som ligger till grund för våra val och beteenden och påverkar hur individer och samhällen allokerar resurser, skapar välstånd och interagerar med varandra.

Von Mises argumenterade för att förstå ekonomi är avgörande för alla, eftersom det har en direkt inverkan på deras liv.

Ekonomiska principer styr produktion, distribution och konsumtion av varor och tjänster, vilket är grundläggande för mänskligt existens.

Han trodde att en gedigen förståelse för ekonomi gör det möjligt för individer att fatta informerade beslut, hantera ekonomiska utmaningar och delta i utvecklingen av ett välmående och harmoniskt samhälle.

Enligt von Mises är ekonomi inte bara en teknisk disciplin utan själva essensen av civilisation och mänskligt existens. Det omfattar studiet av mänskliga önskningar, motivationer och handlingar inom ramen för knappa resurser.

Genom att erkänna vikten av ekonomi och integrera dess principer i olika aspekter av livet trodde von Mises att individer och samhällen kunde uppnå större välstånd, frihet och välbefinnande.

Fler visdomsord finner du här!

 
Börstjänaren

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
1 2 3 4 5 6 7 8 Nästa Sista Sid 1 av 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
 
 
 
 
 
 
 
Annons