VECKA 13
Torsdag
28
Mars
BT-annons
2018-02-05
photo


Rekyl eller topp?
De amerikanska börserna rasar, frågan är nu om det är från en topp eller vanlig rekyl.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

I fredags rasade de amerikanska börserna. Långa röda stapplar visar att säljarna tagit kontrollen samt att rekylen som alla väntat på är här. Nu är det bara att trycka på köpknappen för alla som missat entré. Detta ser dock inte så roligt ut i dag när marknaden störtdyker.

Risken finns att det fortsätter ned i snabb takt men även att trenden skiftar från en toppformation. Vill det sig riktigt illa får vi någon typ av omvänd V-formation där nedgången ser ut som uppgången fast tvärt om.

När det sker är det svårt att komma in i blankade positioner eftersom det går för fort utför. När våra medelvärden börjar ge vika och 18 EMA skär ned under 55 EMA kan vi börja fundera på ett sådant scenario, som dock är ganska så ovanligt.

Det är betydligt vanligare att tidigare topp återtestas vid skiften från bull- till bear-marknader. Efter en högre rekylbotten brukar köparna göra ett sista försök men när de misslyckas med att ta kursen till en högre topp, visar det på att den underliggande styrkan inte lägre finns kvar. En lägre lägsta är istället ett tecken på att säljarna tagit över taktpinnen.

Men inte heller ett sådant scenario tillhör det mest vanliga när kursen faller från en högre topp. Vad som brukar ske är att trenden återtas: högre högsta och högre lägsta leder oftare till en högre topp än till en lägre lägstanotering.

Det är sällan en marknad går från en högre topp direkt till en lägre botten och därmed är det inte något vi placerar pengar på i första hand. Istället försöker vi sätta en slant där de bästa oddsen ligger. Dessa sättupper har dock en tendens att gå helt mot vad som känns rätt. Att göra det rätta är oftast att gå mot sina känslor och vad man tror om marknaden.

Med dagens extremt övervärderade aktiemarknad i USA är det svårt att tro att uppgången kan fortsätta, det måste gå ned kan man tänka. Att ”blanka” något som är dyrt och överköpt, är lättare än att köpa något som är dyrare i dag än i går.

Bäst brukar vi må om ett köp kan göras till ett lägre pris, i marknader som rör sig nedåt med lägre lägsta och lägre högsta. I dessa kan vi ibland fynda till halva priset.

Men i en marknad som halverats brukar det finnas goda grunder för ett billigt pris. När kursen når så billiga nivåer att det i princip är arbitragevinster att gå in för välinformerade, kommer deras aggressiva köp att lyfta kursen.

Därför är det ingen brådska att köpa bolag som Hennes & Mauritz och Fingerprint. När dessa marknader blir undervärderade, enligt välinformerade aktörer, kommer mönstret av lägre lägsta att bytas ut mot högre högsta. Det är först då man bör gå in med köp. Följ trenden helt enkelt!

Och de bolag som är mest intressanta att följa trenden i, brukar vara de som är svårast att köpa. Bolag som noteras vid en ny tio års högsta kan vara svårare att köpa än ett bolag som just vänt upp från en tio års lägsta. Ett bolag som vänder upp efter flera år i fallande trend kommer att ha många missnöjda investerare, en grupp som skapar motstånd. Så snart priset stiger kommer de ut till break even eller med en mindre förlust. Många sitter och väntar på att priset skall vända runt och så snart man får tillbaka sin insats görs exit.

Skillnaden mot ett bolag som noteras vid en ny alla tiders högstanotering är att investerarna där är nöjda och glada. När alla ligger med vinst är motstånden ovanför få och svaga eftersom de enda försäljningar som görs är vinsthemtagningar.

Det är också troligt att köparna har mer kapital och därmed är mer villiga att öka, någor som kan öka köptrycket ytterligare. Till gruppen köpare brukar också blankare räknas, de som gått mot trenden för att priset har stigit för mycket på för kort tid. När marknaden fortsätter upp kan de tvingas till exit.

Möjligen är det vad vi såg för någon vecka sedan på de amerikanska börserna; en våg upp driven av blankare som återköper. Nu när de är klara är det dags för den riktiga rekylen.

Även om vi vet att oddset ligger på köp just nu, kan vi inte veta hur kraftig rekylen blir eller hur länge den pågår. Köper man rekyler måste man därför räkna med att man hamnar på minus ett tag innan det vänder runt och då inte använda för tajta nödutgångar, så att de blir träffade i onödan.

Små försiktiga köp kan göras i omgångar under rekylen och med breda stoppar. Att köpa in i en högvolatil trend med tajta stoppar är sällan en bra idé. Då är det bättre att tajma långsiktiga köp intraday i t ex. en 60-minutersgraf. Där kan man jobba med tajtare stoppar som då också tillåter en större position enligt vår riskhanteringsstrategi, se ”Haj på risk”.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons