VECKA 17
Torsdag
25
April
BT-annons
2018-04-05
photo


Trumps handelskrig med Kina
Kina inför extraavgift på upp till 25 procent på frukt, kött och vin.

 

Dagsgraf med trendlinjeanalys, graf från GFF Broker

Lean Hogs 
Priset på köttprodukter i USA rasar just nu. Efter en negativ trend som pågått sedan januari i år, kommer så äntligen "nyheten" som förklarar nedgången i priset ut .

Donald Trumps stål- och aluminiumtullar har fått Kina att slå tillbaka och införa extraavgifter på amerikanska produkter.

Kina vill inte ha ett handelskrig med någon heter det men man är inte rädd för att besvara elden.

Kött, frukt och vin är nu belagda med en extraavgift på upp till 25 procent, vilket kan uppgå till tre miljarder dollar.

Grafen ovan visar priset på fläsk, lean hogs.

När priset på en råvara stiger har efterfrågan en tendens att falla tillbaka samtidigt som utbudet tenderar att öka, vilket till slut drar med sig priset ned (en naturlig cykel i råvaror som leder till att produktion matchas med efterfrågan).

Nu blev kött extremt mycket dyrare bara över en natt och förmodligen försvann en stor del av den tidigare efterfrågan, producenterna blir sittande med ett överskott. Troligen kommer det att ta tid för marknaden att hitta "rätt" nivå igen.

Köttpriserna i USA har de senaste åren stigit kraftigt just pga. ökad efterfrågan från Kina.

Men nu ser denna marknad alltså ut att åter krympa.

Kanske är Donald Trumps plan är att lantbrukare istället för att föda upp boskap skall ägna tiden åt att "rädda" landets stål- och aluminiumindustri? Effekten av krigspolitiken torde i allla fall bli att personal migrerar från lantbruket till stålindustrin, samtidigt som amerikanen i gemen får billigare burgare medan Coca-cola-burken och Cadillacen blir dyrare.

Rekommendation
I dag är man lite sent ute att trejda på denna nyhet. Välinformerade aktörer tog position långt före det att ett handelskrig blev känt i media.

Vi som tekniska handlare sålde lean hogs på utbrottet i januari, utan att veta varför priset plötsligt började rasa.

Detta är en affär vi tog till våra CTA-program, men även feeder cattle och live cattle blankades, positioner som nu börjar ge en betydande utdelning.

Att ta position
Lean hogs, feeder cattle och live cattle går bra att handla med via Börstjänarens sponsorer och rekommenderade mäklare GFF Brokers.

 
Börstjänaren

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons