VECKA 17
Onsdag
24
April
BT-annons
2018-04-24
photo


Bör du investera i Dustin och i så fall när?
Dustin säljer it-produkter via nätet för närmare tio miljarder om året. Sedan introduktionen för tre år sedan har aktien stigit med 50%. Men är aktien köpvärd idag? Den tekniska analysen ger utförligt svar!

”Dustin är ett bolag med stabil tillväxt och väldigt bra kassaflöde”, lät Dustins ledning meddela vid börsintroduktionen i februari 2015.

 Dustins vd vid börsintroduktionen fredagen den 13 februari 2015

Och hittills har bolaget inte gjort investerarna besvikna, med en prisökning på aktien från introduktionens 50 kr till idag 76 kr.

Men frågan är om bolaget är köpvärt just idag för den som vill ha en trygg investering? Risken finns ju alltid att det roliga är slut, att den trevliga aktien helt enkelt är fullvärderad och har vuxit färdigt. Kanske står den och stampar några år eller till och med faller i pris? Sådant har ju hänt förr.

Innan man köper in sig i ett bolag kan det vara värt att kika på vad den tekniska analysen har att anföra.

Dustin Group april 2017 - april 2018

Konsolidering
Aktien kostar idag 76 kr och så till vida har den faktiskt stått och stampat i ett helt år. I maj och juni 2017 (se punkt 1 och 2) var aktien uppe och vände ett par gånger vid 76 kr.

Att aktien vände på samma nivå var negativt – en så kallad dubbeltopp och mycket riktigt fick vi därpå en nedgång till lågpunkten (pkt 3) i augusti. Sedan fick vi en ny uppgång till 76 kr i oktober vid pkt 4.

Alla dessa träffar av 76 kr-nivån gör detta till en viktig nivå, aktiens hem, kan vi säga. Så i nuläget är aktien hemtam på en lugn och neutral nivå. Om den skall stiga eller falla härifrån står skrivet i stjärnorna. Men det finns ingenting i själva aktiekurvan som talar speciellt för den ena eller det andra.

När 76 kr-nivån slutligen bröts i december, fick vi en snabb uppgång till 85 kr men väl där ånyo en dubbeltopp (se pkt 6 och 7), som signalerar för nedgång. 

Trendlinjeanalys
Om man drar trendlinjer genom bottnarna (pkt 3, 5 och 8) ser vi en stigande trend från augusti. Detta talar för en uppgång. Men om vi sedan drar en linje genom topparna (pkt 7 och 9), så ser vi att vi också har en fallande trend.

Dessa båda trendlinjer bildar en triangel som möts precis där vi nu befinner oss – vid den magiska 76 kr-nivån, där ju även den neutrala trendlinjen (1-2-4) sedan maj förra året befinner sig. Det ”magiska” med 76 kr-nivån är att den snarast verkar som ett klister där alla trender sammanstrålar. Det finns alltså ingenting som talar mer för något speciellt scenario.

Alla linjer konvergerar mot dagen nivå 76 kr = sömnpiller

Medelvärdesanalys

En annan metod för att definiera trenden i en marknad är via medelvärde. Den blå kurvan i grafen är aktierkursens medelvärde över 50 dagar, vilket är ett snittvärde som ofta används för analys av potentiella investeringar. (För aktiv börshandel används ofta kortare medelvärden.)

Lutningen på medelvärdet visar trenden i aktien. Vi kan se att trenden var stigande fram till årsskiftet, varefter medelvärdet började luta nedåt för att sedan plana ut vid – just det: 76 kr! Ett sidledes medelvärde talar om att vi har en trendlös marknad.

Slutsats
Allting talar för att Dustin befinner sig i perfekt harmoni och balans vid 76 kr. Det finns ingenting som talar för vare sig uppgång eller nedgång. Aktien befinner sig i neutralt ingenmansland.

Det finns därmed ingen teknisk anledning att köpa aktien vid 76 kr. Först om aktien handlas upp till 80 kr blir den intressant att köpa. Se grön linje vid punkt 9 och 11. Vi har där en dubbeltopp och ett motstånd varifrån kursen har vänt ned. Om kursen bryter detta motstånd får vi ett helt nytt scenario – och aktien har plötsligt blivit köpvärd.

Köp hellre lite dyrare
Vi köper alltså hellre aktien lite dyrare, i ett skede då den visat styrka för då är sannolikheten högre att vi verkligen får en uppgång. Den försäkringen är värd de fyra extra kronor det kostar att köpa vid 80 istället för 76.

Om aktien däremot skulle vända ned under 71 kr (se röd linje vid pkt 8 och 10), så förlorar vi intresset helt och hållet. Där nere finns en dubbelbotten varifrån kursen har stigit, bryts denna stödnivå så är det fara värt att kursen rasar ned mot 60 kr.

Rekommendation
Avvakta i Dustin. Köp först om kursen handlas upp till 80 kr och köp ännu mer om den stiger över 85 – då finns det riktig potential i aktien! Om aktien faller under 70 kr – sälj!

 

 
Thomas Sandström

Tidigare artiklar på Börstjänaren:
 
 
 
 
 
 
 
 
Annons