VECKA 16
Lördag
20
April
BT-annons
2018-07-16
photo


Donald duckar inte för en Kina-puff!
Torka, handelskrig och ökad volatilitet, ett paradis för traders.

Krönika från helgens VM Update, läs den före publicering på sajten, registrera dig för vårt kostnadsfria veckobrev här!

Aktiemarknaden står mest stilla. De europeiska indexen noteras, liksom Dow Jones och S&P 500, inom tidigare toppar och bottar. Endast Nasdaq 100 rusar mot högre toppar.

Bland råvaror börjar volatiliteten dock att ticka upp. Det blir allt mer oroligt och tveksamheterna är stora. Det är inte självklart om priserna på enskilda råvaror skall upp eller ned, eller hur de som grupp kommer att röra sig. Mycket hänger på hur handelskriget utvecklas.

Donals Trumps framfusiga stil kanske kan leda till bättre avtal för USA, eller inte. Den ökade volatiliteten för oss som spekulanter är dock inget att klaga på. Med den ökar också antalet möjligheter i marknaden, speciellt intraday. Kraftiga rörelser är just vad vi söker som traders men vågorna går inte alltid i rätt riktning. En negativ nyhet kan få positivt utslag samtidigt som en råvara kan rasa på positiva nyheter; ett tecken på att den fundamentala bilden är komplex och priset styrt av psykologi på kort sikt.

Just nu kan man tycka att brentoljan bör uppvisa relativ styrka mot WTI-oljan, då Kina hotar med en importskatt på 25% på WTI-olja från USA. Men brentolja orkade inte upp till en högre topp vid det senaste vågen upp. WTI rekylerar nu från en högre topp medan brent snart når en lägre lägsta och går in i säljzon.

Oljepriset vände ned under veckan som gick, i samband med att USA gjorde en helomvändning i frågan om olja från Iran. Man vill nu införa ett undantag och tillåta Iran att exportera olja, vilket kommer att öka utbudet och kanske mätta den höga efterfrågan som nu råder. 

Ett högt oljepris ger sken av en blomstrande ekonomi som efterfrågar allt mer. Men att koppar vänt ned och rasar i pris borde vara något som oroar. Koppar brukar vara en ledande signal och just nu faller priset fritt.

Men likt sojabönor rasar priset som ett resultat av handelskriget. Under veckan som gick införde USA ytterligare en lista på produkter med importskatt på 10 procent som kommer att uppgå till 200 miljarder dollar. Kina svarar med att de kommer besvara elden än en gång, dock importerar man totalt produkter och tjänster från USA för endast 150 miljardet dollar.

Det kanske inte är ett högt oljepris som bromsar en global ekonomisk tillväxt utan handelskriget. Om så är fallet är det normalt att efterfrågan på metaller som koppar minskar. Marknaden brukar inte vara sen att reagera.

Sedan 2016 har priset på koppat stigit stadigt med högre toppar och bottnar men detta mönster bröts under veckan som gick och fallhöjden är hög. Också zink är med ned mot lägre lägsta.

Större aktörer och hedgefonder låg i början av juni nettolånga i koppar, de hade köpt för uppgång men har nu helt bytt sida då de ligger nettoblankade, de tror alltså på lägre priser.

I olja ligger de istället med relativt stora nettoköpta positioner, de har köpt för uppgång. 

Vad spekulanterna gör är intressant eftersom de alltid har en tendens att hamna på rätt sida trenden, det är en grupp man inte bör gå mot. 

I vete har de just återköpt stora nettoblankade positioner, samtidigt som priset vänder ned igen. Priset på vete inledde året med en stigande trend men de större aktörerna gick aldrig långa. Nu har priset istället vänt ned samtidigt som det råder torka i Europa och den ryska produktionen riskerar att bli rekordlåg.

Enligt Reuters kommer exporten från Ryssland, Ukraina och Kazakstan att minska med 11 procent till 59 miljoner ton under 2018/19.

Man kan tänka sig att priset borde stiga men att det inte gör det säger oss att bortfallet kan ersättas på annat håll. Eller så har Trump ett finger med i leken även här.

Priset på vete har sjunkit ända sedan 2012. Det är en lång bear-marknad där det finns potential vid ett skifte. År 2007 dubblades priset snabbt, det kan ske även nu men det börjar alltid med en högre högsta. Det är den magiska signalen för att börja köpa.

Så snart vete, eller koppar, noterar högre högsta köper vi men att fånga dessa fallande knivar och köpa vid lägre lägsta, innebär att man oftast blir sittande med förlustpositoner i väntan på bättre tider. Köper man när det stiger och positionen direkt visar vinst, är det lättare att rida trenden och bli en börstjänare.

Och det är aldrig för sent att köpa in i en trend. Under veckan som gick sade FED:s Jerome Powell att Donald Trumps stimpulanser var tillräckligt för att hålla igång ekonomin i tre år till. Nästa bear-marknad i aktiemarknaden kanske kommer först om några år. 

Men när den än kommer – det börjar alltid med en lägre lägsta.

 
Börstjänaren

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Nästa Sista Sid 1 av 11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
 
 
 
 
 
 
 
Annons